Violeta Bodeanu, 51 de ani, 13 zile la ATI. ”Ajungi să-ți dorești să se termine totul. Le mulțumesc medicilor că au luptat alături de mine pentru viața mea, că nu m-au lăsat să renunț. Îmi amintesc că îmi spuneau să nu cedez, să continui să lupt. Nu știam ce să mai fac, pentru că nu simțeam aerul venind de nicăieri

Tineri sau bătrâni, cu complicații de sănătate sau fără, șase pacienți COVID care au fost internați pe secțiile de Terapie

Intensivă povestesc pentru Libertatea experiența din spital, suferința prin care trece un bolnav cu formă gravă, dar și speranța care vine cu fiecare gură de oxigen.

Mărturiile lor amintesc încă o dată de lupta pentru viață a oamenilor din spitale, fie ei pacienți sau medici. Astăzi, într-un prim episod, trei dintre aceștia vorbesc despre zilele tulburătoare din patul de la ATI.

Peste 1.800 de români au fost zilnic internați în secțiile de Terapie Intensivă în ultima săptămână. În fața numărului copleșitor de cazuri grave și în lipsa paturilor, unitățile de primiri urgențe s-au transformat în secții ATI, iar specialiștii avertizează că rata de vindecare a celor care ajung în stadii avansate ale bolii e mică.

Șansele ca un pacient să iasă bine din ATI sunt de 50%, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. „1 din 2 pacienți iese bine din terapie intensivă”.

Cum ajunge un pacient COVID să fie internat la ATI? Cum suportă tratamentul, măștile, durerile? Ce îi dă speranță să lupte pentru viață? Și cu ce lecții părăsește ATI-ul? Pentru a răspunde la toate aceste întrebări, Libertatea a stat de vorbă cu șase oameni care au trăit această experiență. Sunt femei și bărbați din toată țara, care s-au infectat în ultimul an – din toamna lui 2020 până în prezent. Toți erau nevaccinați, pentru unii neexistând opțiunea imunizării la data infectării. Dar mai au un lucru în comun: toți și-au văzut colegi de secție murind, plângând sau urlând de durere.

Toți s-au luptat pentru încă o gură de aer și s-au rugat pentru încă un răsărit. În continuare, redăm relatările lor. Bogdan Fediuc, în vârstă de 36 de ani, a stat la ATI 20 de zile La sfârșitul lunii ianuarie 2021, bucureșteanul Bogdan Fediuc, în vârstă de 36 de ani, s-a simțit mai obosit decât de obicei. S-a gândit că are COVID, așa că și-a făcut un test rapid. Rezultat: negativ. Miercuri a început să ia medicamente pentru răceală. Vineri se simțea și mai rău.

Saturația de oxigen din sânge îi scădea văzând cu ochii. A mai făcut un test rapid: tot negativ. Intrigat, a sunat la Ambulanță, care i-a făcut, în aceeași zi, un test PCR. Duminică seară, starea i se înrăutățise și Bogdan își făcea bagajul pentru a merge la spital, fără să mai aștepte rezultatul testului PCR. Pe 1 februarie 2021, avea să fie unul dintre puținii tineri diagnosticați cu COVID-19 de la Spitalul Marius Nasta din București care ajungeau la ATI.

Boala l-a țintuit într-un pat de spital până la începutul lunii martie, iar 20 de zile le-a petrecut la ATI, cu afectare pulmonară de 95%. „Luni dimineață îmi scăzuse saturația pe la 89-88. M-au băgat pe secție, conectat la oxigen din perete. Ce m-a frapat a fost când mi-au luat sânge pentru analize. O aud pe asistentă: «Ia uite ce face COVID-ul!». Se vedeau în sângele din seringă ca niște bucăți mici de grăsime translucidă. Mi-a zis că alea sunt primele semne care duc la tromboză, la cheaguri – ceea ce am avut mai târziu.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.