Veste cumplită pentru întreaga Europă! Ce ne aşteaptă – >>

Specialiștii anunță că varianta Omicron a noului Coronavirus poate deveni majoritară în Europa, chiar în următoarele luni.

Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Centrului European de Prevenire şi Controlul Bolilor (ECDC).

Varianta omicron a SARS-CoV-2 ar putea deveni majoritară în Europa „în următoarele luni”, în cazul în care se confirmaă

primele tendinţe, avertizează joi Centrul European de Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Mutația „ ar putea cauza peste jumătate dintre infecţiile provocate de virusul SARS-CoV-2” pe continent, relatează AFP.

Conform ECDC, cu sediul la Stockholm, „datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii varinate omicron asupra variantei indiene (delta), dominantă în prezent.

Pe baza acestor modele matematice, „omicron ar putea cauza peste jumătate dintre infecţiile provocate de virusul SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană (UE) în următoarele luni”, avertizează într-un comunicat agenţia europeană.

Omicron va face ravagii în Europa
Există în continuare numeroase incertitudini, iar viteza cu care omicron ar putea deveni majoritară depinde de amploarea noii variante asupra celor precedente şi de amploarea infecţiilor covid-19, subliniază ECDC.

Noua variantă omicron a indus panică în lume, însă este prea devreme să se spună ce impact va avea asupra pandemiei, estimează unii experţi.

Denumită cu numele literei greceşti omicron de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), varianta a fost semnalată pentru prima oară în Botswana, înainte să fie descopeiră în Africa de Sud, care a anunţat acest lucru la 25 noiembrie.

La o zi după acest anunţ, OMS a clasificat noua varantă a noului coronavirus drept ”îngrijorătoare”.

Multe dintre temeri rămân, pentru moment, doar teoretice, însă omicron prezintă un număr de mutaţii fără precedent din punct de vedere genetic- inclusiv 30 de mutaţii la nivelul proteinei ”spike”- ”cheia” intrării virusului în organism.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.