Valul șase al pandemiei și o nouă variantă a virusului ar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila,

a răspuns la întrebarea dacă va exista un posibil val șase în România și susține că în biologie nimic nu este imposibil.

„Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”, a spus ministrul.

„În aceste trei săptămâni am observat că procentul persoanelor care se internează a variat între 0,5 şi 3 la sută – deci mai mic decât analiza făcută de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică – iar numărul de decese şi de persoane internate în secţiile de terapie intensivă a rămas scăzut ”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

Ministrul precizează că această explozie a numărului de cazuri coroborată cu creşterea „discretă” a numărului de decese și de cazuri grave ar putea reprezenta „într-un fel, sfârşitul acestei pandemii, chiar dacă ne aflăm într-un val”. Ministrul a precizat că România a ajuns la o rată de testare de aproape 100.000 de persoane zilnic și începând de săptămâna viitoare va exista o creștere a gradului de testare „substanţială”, unde ar putea fi vorba de 150.000 de teste zilnic.

Cine beneficiază de testare gratuită împotriva COVID-19

Alexandru Rafila a explicat că testele decontate de stat sunt disponibile pentru persoanele care prezintă simptome ale bolii COVID sau persoane considerate contacţi direcţi ai unor persoane infectate. Ministrul Sănătății a reamintit că în acest moment circulă în paralel variantele virale Delta și Omicron. Acesta a estimat că aproape 25% din cazuri sunt infecții cu Delta care oate provoca și cazuri mai grave.

Ar putea apărea un nou val al pandemiei?

Întrebat despre apariția valului șase al pandemiei de COVID-19, ministrul Sănătății a răspuns că în biologie nu există lucruri imposibile.

„Eu niciodată nu mă hazardez să spun că din punctul de vedere al biologiei lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”, a spus Alexandru Rafila.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.