Val de frig extrem chiar la început de iarnă! Anunțul făcut de meteorologi

Iarna 2022-2023 va fi una extrem de grea, cu valuri de ger extrem, anunță meteorologii. Chiar dacă vara anului 2022 a fost una foarte caldă, se pare că sezonul rece nu va fi unul blând, așa cum ne așteptam, ci unul cu vreme severă.

Potrivit specialiștilor, șansa unul val de frig în acest an – cel mai probabil în decembrie – rămâne „foarte reală”.

”Ieșim dintr-o vară călduroasă. Știm că iernile sunt din ce în ce mai blânde. Așa că am putea înclina să credem că va fi o iarnă blândă și că nu trebuie să ne facem griji.

Este foarte posibil să fie așa, dar prognoza pe care o emitem astăzi și înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic ne determină să sugerăm că, de fapt, există o șansă de a avea un val

de frig în acest an și există această șansă – înainte de Crăciun – care este mai mare decât într-un an normal.

Șansa unui val de frig în acest an, cel mai probabil în decembrie, rămâne foarte reală. Prognoza de acum este, însă, plină de incertitudine, iar factorii cheie care ar putea afecta condițiile – în special în ianuarie și februarie – nu sunt încă în joc”, a explicat Carlo Buontempo, directorul Serviciului

Copernicus pentru Schimbări Climatice de la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice de Interval Mediu (ECMWF), pentru Politico.

Val de frig în luna decembrie

Un val de frig ar fi legat de un așa-numit ”eveniment de blocare” atunci când presiunea ridicată persistentă duce la vânturi de est ”anormale” și temperaturi mai reci peste Europa. În prezent,

condițiile climatice indică faptul că probabilitatea ca un astfel de eveniment să se producă este puțin mai mare decât de obicei.

Pentru România se anunță precipitații mai însemnate cantitativ cu refacerea deficitului de umiditate. Va fi mai rece în nord, centru, nord-vest, nord-est. De asemenea, vor fi perioade cu temperaturi mai scăzute, dar și ușor mai ridicate decât normalul perioadei.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.