Un vortex polar lovește România! Va fi ger cumplit. Anunț de la ANM

Un val de aer polar aduce în România ninsori, viscol şi temperaturi de până la -10 grade Celsius, în următoarele zile.

Meteorologii ANM au emis două avertizări de cod galben de viscol și ninsori pentru perioada 22-24 ianuarie și 23-24 ianuarie.

“Ne vom afla sub influența unei mase de aer polar. Se va extinde și se va intensifica. Temperaturile vor deveni negative în mare parte din țară. Noaptea va fi caracterizată de o vreme geroasă, însemnând minus 10 grade sau chiar mai mult.

Cel mai rece va fi luni, când maximele vor fi în general negative, de la -8 în centrul țării, până la -3 grade în partea sudică. Vântul va prezenta intensificări nu doar în zonele montane.

În asociere cu temperaturile scăzute, temperaturile reale resimțite vor fi cu mult mai mici”, a explicat meteorologul ANM Alina Șerban la Antena 3.

În perioada 22-24 ianuarie vor fi viscol și ninsori însemnate cantitativ. Fenomenele meteo extreme se vor manifesta de astăzi de la ora 17:00 și până pe 24 ianuarie la ora 10:00.

Cele mai afectate zone vor fi Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m.

Val de aer polar în România

“În intervalul menționat, în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, va fi viscol, iar vizibilitatea redusă. Ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent”, precizează meteorologii.

Pentru perioada 23 ianuarie, ora 10:00 – 24 ianuarie, ora 10:00, meteorologii anunță ninsori temporar viscolite. Cea mai afectată zonă va fi jumătatea vestică a Moldovei, local în Carpații Orientali și Occidentali.

În intervalul menționat, în jumătatea vestică a Moldovei, local în Carpații Orientali și Occidentali, temporar va ninge viscolit, iar la rafală vor fi viteze în general de 50…70 km/h.

Ninsori slabe și vânt în general moderat (40…50 km/h) vor fi și în estul Moldovei și al Munteniei și pe arii restrânse în Dobrogea.

În Capitală, în perioada 22 ianuarie ora 17:00 – 23 ianuarie, ora 08:00, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de -6…-4 grade, mai scăzută în zona periurbană.

De asemenea, în perioada 23 ianuarie ora 08:00 – 24 ianuarie ora 10:00, vremea va fi rece, astfel că temperatura maximă va fi de 0…1 grad, iar cea minimă de -7…-5 grade. Cerul va avea înnorări, trecător va ninge slab, iar vântul va deveni în general moderat (35…40 km/h).

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.