ULTIMA ORA. Ucraina anunță doborârea a celei de-a doua aeronave care avea capacitatea de a transfera peste..

Rusia atacă Ucraina pe mai multe fronturi. Încă după prima zi a invaziei, bilanțul se arată tragic: cel puțin 100 de persoane au murit în prima zi de război și alte câteva sute au fost rănite, transmit autoritățile ucrainene.

Kievul este ținta atacurilor armatei ruse şi Ucraina se așteaptă, în continuare, la ofensivă cu tancuri şi vehicule blindate. În apărare sunt pregătite rachete antitanc, furnizate de aliații străini, susţine ministrul ucrainean al Apărării.

Imagini LIVE de pe camerele de supraveghere din Kiev

Încă de joi noapte se duc lupte la marginea Capitalei care, potrivit oficialilor de la Kiev, continuă să reziste

Lupte grele se duc între forțele ruse și cele ucrainene, asta după ce Vladimir Putin a decis să atace Ucraina din trei direcții. Mai multe orașe importante printre care KievMariupol sau Odesa au fost atacate cu rachete. Explozii

puternice s-au auzit vineri dimineață în Kiev, iar președintelui țării, Volodimir Zelenski, nu i-a mai rămas decât să anunțe mobilizare generală. „În această dimineață ne apărăm singuri țara”, a spus Volodimir Zelenski, într-o declarație la televiziunea publică. Chiar dacă Occidentul a anunțat noi sancțiuni dure

pentru Rusia și a condamnat dur atacul asupra Ucrainei, Rusia nu pare să se lase înduplecată. Asta nici după ce, chiar în Rusia, mii de oameni au ieșit pe străzile marilor orașe pentru a protesta împotriva invaziei în Ucraina.

Știrile PRO TV vă prezintă ultimele informații despre desfășurarea evenimentelor în Ucraina:

UPDATE ora 08:30 – Forţele ruse au lansat sâmbătă atacuri coordonate cu rachete şi artilerie asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, unde s-au făcut auzite focuri de armă şi explozii lângă clădiri guvernamentale,

au anunţat oficiali militari ucraineni şi martori oculari pentru Reuters, citată de Agerpres. Lupte grele sunt de asemenea în curs în sudul Ucrainei, lângă oraşele Mariupol, Herson, Mikolaiv şi Odesa, a anunţat sâmbătă dimineaţa un consilier al preşedintelui ucrainean. “Lupte grele au loc lângă Mariupol”, a declarat

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski. ”Însă nu se pune problema ca Mariupol să se predea sau să fie capturat”, a afirmat el.

Autorităţile ucrainene şi-au îndemnat cetăţenii să ajute la apărarea Kievului în faţa avansării forţelor ruse, care au invadat joi Ucraina.

 UPDATE ora 07:45 – Tensiunea e în creştere în Ucraina. Potrivit multiplelor relatări făcute din capitala Ucrainei de jurnaliști și voluntari, străzile din Kiev au devenit adevărate “capcane” pentru invadatori.

• UPDATE ora 06:26 Primarul orașului de la sud de Kiev vorbește despre lupte grele pe străzi. Primarul orașului Vasilkiv, care se află la aproximativ 35 de kilometri sud de Kiev, a declarat că acum au loc lupte aprige în mijlocul orașului.

Este complet ocupat de lupte”, a spus primarul Natalia Balasynovich, la postul parlamentului ucrainean sâmbătă dimineața.

Ea a adăugat că au existat pierderi de partea ucraineană — „mulți răniți, din păcate”.

• UPDATE ora 06:07 Se aud focuri de armă la Kiev. Mai multe rafale de focuri de armă au fost auzite în capitala Ucrainei Kiev, aproape de centrul orașului, în jurul orei 5:45, ora locală, sâmbătă.

• UPDATE ora 05:59 Luptele au izbucnit pe străzile din Kiev, spune guvernul capitalei într-un comunicat citat de agenția de presă ucraineană Interfax, citată de BBC.

„În acest moment, există lupte pe străzile orașului nostru”, se arată în comunicat.

Autoritățile avertizează locuitorii să rămână în adăposturi și să nu se apropie de ferestre sau balcoane.• UPDATE ora 05:48 Canada anunţă a treia serie de sancţiuni împotriva Rusiei

• UPDATE ora 05:45 După o serie de explozii vineri seara și sâmbătă devreme în și în jurul capitalei ucrainene, orașul a avut o pauză în ultimele 45 de minute. Începând cu ora locală 5 a.m., orașul a fost liniștit, fără explozii auzite sau văzute de reporterii CNN de la sol.

 
• UPDATE ora 05:34 Ambasada Statelor Unite în Ucraina i-a avertizat sâmbătă pe cetăţenii americani printr-un tweet că în orice moment „condiţiile se pot deteriora fără avertisment”.

UPDATE ora 05:13 Rusia se confruntă cu o rezistență puternică, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie. Ucraina a reușit să păstreze orașele cheie, în ciuda atacurilor repetate din partea forțelor militare ruse, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.

În declarația sa se arată că forțele ruse obțin câștiguri pe mai multe fronturi pentru a încerca să încercuiască capitala Kiev, dar s-au confruntat cu „rezistență puternică” din partea Forțelor Armate ucrainene.

Forțele ruse au efectuat și o aterizare amfibie într-o zonă dintre orașele Mariupol și Melitopol, situate în sudul Ucrainei, mai precizează Ministerul Apărării.

UPDATE ora 04:30 Un alt transportator rus Il-76 a fost doborât. Apărarea aeriană a Ucrainei de lângă Bila Tserkva, la aproximativ 80 de kilometri sud de Kiev, a doborât cea de-a doua aeronavă care avea capacitatea de a transfera peste 100 de parașutiști pentru a ateriza lângă Kiev, potrivit Agenției de Stat pentru Comunicații Speciale a Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.
 

• UPDATE ora 04:18 Ungaria propune să găzduiască tratative Rusia-Ucraina• UPDATE ora 04:00 SUA anunță că sunt pregătite să îl evacueze pe Volodimir Zelenski, „ținta numărul 1 a Rusiei”. Statele Unite ale Americii anunță că sunt pregătite să intervină pentru a-l ajuta pe președintele Volodimir Zelenski să părăsească Kievul, potrivit oficialilor americani și ucraineni. • UPDATE ora 03:55 Bătălia pentru Kiev este în derulare. Mai multe explozii au loc în capitală. Au fost văzute și auzite explozii în anumite părți ale capitalei ucrainene Kiev, după zile de lupte grele și explozii în suburbiile exterioare, în timp ce forțele ruse se apropie de oraș.

Videoclipuri de la martori oculari arată explozii care au loc într-o zonă de la nord-vest de capitala Ucrainei Kiev. În zonă există o bază militară.

 UPDATE ora 03:41 Ucraina spune că bătălia este în desfășurare în suburbia de est a Kievului. Serviciul de Stat al Comunicațiilor Speciale al Ucrainei a declarat sâmbătă dimineață că au loc „ciocniri” de forțe într-o suburbie de est a capitalei, Kiev.

Inamicul încearcă să atace CHP-6 lângă Troieschyna. Forțele armate se luptă”, a scris serviciul pe Twitter.

În urmă cu aproximativ 20 de minute, echipele CNN din Kiev au auzit și explozii puternice în vestul și sudul orașului.

UPDATE ora 02:40 Lupte grele au fost semnalate în sudul Kievului. Forțele armate ucrainene au raportat lupte grele în jurul Vasylkiv, un oraș situat la aproximativ 18 mile sud de capitala țării, Kiev. „În prezent au loc lupte grele în orașul Vasylkiv din regiunea Kiev, unde ocupanții încearcă să aterizeze un grup de debarcare”, au spus forțele armate. De asemenea, forțele ruse înaintează spre Kiev atât din nord, cât și din est. 

 UPDATE ora 02:38 SUA au anunțat sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși, dincolo de președintele rus Vladimir Putin și Serghei Lavrov. Printre oficialii – membri ai Consiliului de Securitate Națională al Rusiei – se numără ministrul rus al Apărării Serghei Shoigu și șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse Valery Gerasimov, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei SUA.

• UPDATE ora 02:23 O serie de explozii tocmai s-au auzit lângă Kiev. Este puțin trecut de ora locală 2 a.m. în Ucraina chiar acum. Natura și locația exactă a detonațiilor nu sunt clare, încă, relatează CNN.

• UPDATE ora 02:04 Ucraina susține că a doborât un avion militar rus IL-76, care transporta parașutiști, potrivit comandantului șef al forțelor armate ucrainene, citat de BBC.

O declarație postată pe Facebook arată că forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât avionul în apropiere de Vasylkiv, aproape de Kiev.

UPDATE ora 01:12 Zelenski: Ruşii vor „încerca să cucerească” Kievul în această noapte. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat sâmbătă că armata rusă va încerca să atace şi să cucerească Kievul în cursul nopţii, într-un moment în care luptele continuă în capitală.

• UPDATE ora 01:07 Președintele ucrainean confirmă că forțele ruse avansează spre Kiev dinspre nord și est. În mesajul său video de vineri târziu, Zelenski le-a spus ucrainenilor:„Scopul nostru principal este să încheiem acest măcel. Pierderile inamicilor sunt foarte grave – astăzi au fost sute de soldați uciși care au trecut granița noastră și au venit pe pământul nostru”. Zelenski a adăugat: „Din păcate, suferim și noi pierderi. Ucrainenii rezistă eroic agresiunii ruse. Această agresiune nu poate fi justificată, așa că ocupanții trebuie să vină cu acuzații mai absurde pentru a spune măcar ceva”.

• UPDATE ora 01:04 Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție ONU care condamnă invadarea Ucrainei

Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care condamnă invadarea Ucrainei, relatează CNN.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 ţări au votat în favoarea textului, iar trei s-au abţinut: China, India şi Emiratele Arabe Unite.

• UPDATE ora 00:41 În capitala Kiev au început să se audă focuri de armă la această oră. 

UPDATE ora 00:19 Rusia spune că a luat sub asediu orașul Melitopol. Ministerul rus al Apărării spune că trupele au intrat în orașul ucrainean Melitopol fără rezistență, relatează agenția de presă rusă Tass.

• UPDATE ora 00:13 SUA „vor acorda asistență suplimentară de securitate” Ucrainei, dar „cum se va face se află încă în curs de elaborare”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

• UPDATE ora 23:33 Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Zelenski tocmai a declarat că țara este pregătită să poarte imediat discuții de încetare a focului și de pace cu Rusia. Acesta a mai spus că oficialii ruși și ucraineni discută în prezent despre ora și locul la care vor avea loc discuțiile.

• UPDATE ora 23:27 Statele Unite nu sunt de părere că Kievul ar trebui să accepte oferta Moscovei de a deschide negocieri cu Ucraina pentru că a discuta sub ameninţare „nu este o diplomaţie reală”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

• UPDATE ora 23:15 Adoptarea sancţiunilor împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a ministrului său de externe Serghei Lavrov reprezintă un semn al „neputinţei” occidentalilor, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse 

• UPDATE ora 23:12 Este pentru prima dată în istorie când NATO trimite forțe de răspuns în peste 30 de locuri pentru apărarea colectivă, a transmis vineri seară secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

• UPDATE ora 23:05  Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP, citată de Agerpres.

Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în „destabilizarea Ucrainei” sau „ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia”.

• UPDATE ora 23:03 Explozii multiple auzite la Kiev. Sirenele sună în toată capitala. Rapoarte neconfirmate indică între trei şi cinci explozii mari în vecinătatea capitalei ucrainene. Sirenele raidului aerian s-au auzit pe canalele de ştiri.

SCRIE STIRILE PROTV

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.