Tabelul complet. Cand se poate iesi la pensie dupa anul nasterii

Romanii ies la pensie mult prea devreme. La aceasta concluzie au ajuns guvernantii, care au gasit o modalitate sa ne tina mai mult in campul muncii.

Varsta de pensionare la femei va creste cu doi ani, astfel ca cele nascute in ianuarie 1971 isi vor vedea linistite de batranete abia la 65 de ani. Egalitate intre barbati si femei. Asta am cerut, asta am avut.

Pentru femei, tabelul de mai jos este definitoriu:

Nimeni nu a stiut, insa, ca cei din Ministerul Muncii se vor gandi sa aplice acest tratament si in ceea ce priveste iesirea la pensie.

Daca in 2010, alesii tarii stabilisera prin noua lege a pensiilor ca femeile sa iasa din campul muncii la 63 de ani, in loc de 60, si barbatii la 65, in loc de 62, dupa 3 ani, subiectul pensionarii a revenit in prim-plan.

Pe site-ul ministerului exista un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Aici se anunta ca atat femeile, cat si barbatii vor primi pensie de la stat la 65 de ani. Daca proiectul va trece, primele afectate de aceasta masura sunt cele nascute in ianuarie 1971 si se va intampla in 2035. Atingerea acestei varste se face gradual, in functie de data nasterii, la fiecare 3 luni adaugandu-se cate o luna.

Romania are una dintre cele mai mici pensii medii din Europa

Pensia medie in Romania este printre cele mai mici din Europa, la un nivel de numai 160 de euro. Cel mai bine la acest capitol sta Luxemburgul, unde pensia medie ajunge la 3.000 de euro.

Adica de aproape 20 de ori mai mare decat a unui pensionar din tara noastra. Si in Italia, Franta sau Spania, batranii au pensii mai bune decat la noi. Pensia din aceste tari este de aproximativ 5 ori mai mare decat in Romania.

Pensia medie:

Romania: 160 euro

Luxemburg: 3.000 euro

Italia: 1.140 euro

Franta: 1.100 euro

Spania: 880 euro

Polonia: 440 euro

Cehia: 400 euro

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.