Se dau lupte grele în Ucraina. Peste 1000 de explozii la Doneţk şi Lugansk

Potrivit observatorilor internaţionali, numărul de încălcări ale încetării focului a crescut masiv în ultimele zile.

Criza din Ucraina. Ambele părţi în conflict în regiunea disputată din estul Ucrainei au raportat noi încălcări ale

încetării focului duminică, la o zi după ce şeful NATO a spus că toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac

la scară întreagă asupra statului vecin, relatează dpa.

Separatiştii susţinuţi de Rusia din aşa-numitele republici Lugansk şi Doneţk au afirmat că există sate care au fost lovite

cu obuze de mai multe ori de la miezul nopţii. Armata ucraineană a semnalat mai multe încălcări ale încetării focului în

cursul dimineţii. Informaţiile din cele două surse nu au putut fi verificate independent, notează dpa.

Aceste informaţii intervin la o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că există dovezi care sugerează că Rusia plănuieşte un atac la scară întreagă asupra Ucrainei.

„Nu există trupe care se retrag, cum susţine Rusia, ci sunt aduse noi trupe”, a spus el, precizând că există şi indicii că Rusia se pregăteşte să creeze un pretext pentru un atac.

În pofida faptului că Moscova a comasat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina, aceasta a negat în mod repetat că ar avea astfel de planuri.

Potrivit observatorilor internaţionali, numărul de încălcări ale încetării focului a crescut masiv în ultimele zile.

În regiunea Lugansk au fost înregistrate 975 de încălcări ale încetării focului, între care 860 de explozii, potrivit unui comunicat al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). În regiunea Doneţk, au fost înregistrate 591 de încălcări, între care 535 de explozii. Aceste cifre se referă la activităţile de până vineri, notează dpa.

Miniştrii de Externe din G7: Vom judeca Rusia în funcţie de faptele sale

Miniştrii de Externe din cadrul G7 au anunţat, sâmbătă seară, într-un comunicat, că îi cer Rusiei să aleagă calea diplomaţiei pentru dezescaladarea tensiunilor şi să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina. Miniştrii au menţionat că nu au observat o reducere a activităţilor militare ale Rusiei la frontieră şi că Rusia va fi judecată în funcţie de faptele sale.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.