Schitul Babicilor, locul în care femeile trăiesc în rugăciune. Acestea primesc mâncare de la oameni și nu trebuie să muncească

Există un loc în România, Schitul Babicilor, în care femeile trăiesc în rugăciune și trăiesc fără alte griji, netrebuind să facă nimic altceva. În această așezare din județul Tulcea vin femei în vârstă care nu mai au casă și nici familie care să le îngrijească. Schitul le primește cu brațele deschise, iar femeile își petrec viața în rugăciune, primind alimente și haine de la localnici.

Puţină lume ştie că în România există un loc în care femeile necăjite pot trăi fără grija zilei de mâine. Acestea nu sunt obligate să munceasă și trăiesc într-un aşezământ alipit bisericii de rit vechi din Jurilovca. Femeile care vin aici trăiesc asemenea unor călugăriţe și se roagă pentru sufletele celor care le dau o mână de ajutor. În schimb, ele primesc mâncare și toate cele necesare traiului de la localnici.

Schitul Babicilor, locul în care femeile trăiesc în rugăciune

Locul în care femeile sunt binevenite, fără să muncească, se află în Jurilovca, județul Tulcea și se numește Schitul Babicilor. Aici, într-o clădire aflată perete în perete cu biserica de rit vechi, femeile în vârstă, care nu mai au familie, pot locui gratis. De cele mai multe ori, la Schitul Babicilor ajung femei bătrâne care nu mai au casă ori familie care să le îngrijească. Schitul le primește cu brațele deschise, iar femeile își petrec viața în rugăciune, primind alimente și haine de la localnici. Femeile trăiesc ca niște călugărițe și se roagă pentru persoanele care le oferă ajutor.

Aceste femei nu mai au bunuri pământeşti şi, pentru a supravieţui, acceptă ajutor de la comunitate, aşa cum făceau călugării din vechime. Biserica ce găzduieşte şi Schitul Babicilor poartă hramul Acoperământul Maicii Domnului. Edificiul a fost construit în 1838 iar pe data de 14 octombrie va sărbători 183 de ani de la existenţă.

Lăcașul în care nu sunt bărbați

Chiliile de la acest așezământ sunt foarte vechi, iar unele dintre acestea au mai fost refăcute. Mai mult, oameni cu dare de mână de prin zonă au construit și altele mai noi. Femeile de aici care ajung să moară sunt înmormântate în cimitirul schitului. Practic, la Schitul Babicilor nu există slujbă la biserică, indiferent de oră și de zi, la care să nu participe și ele.

Aici, în perimetrul bisericii, este un loc unde sunt câteva clădiri mai mititele unde se retrag femeile bătrâne. Este un lăcaș fără bărbați. Locul a primit denumirea de schit. Așa este cunoscut la noi în localitate, drept schit”, a povestit un lipovean din Jurilovca.

Se spune că schitul și-a primit numele de Babica din cuvântul de origine rusă „Babușca”, care înseamnă bunică. Tocmai de aceea, la Schitul Babicilor este locul în care femeile își pot găsi liniștea, trăind în rugăciune după ce au rămas singure pe lume.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.