Rusia amenință Finlanda și Suedia cu „repercusiuni militare grave”

Rusia a avertizat vineri Finlanda și Suedia cu privire la „repercusiuni militare și politice grave” dacă se alătură NATO, în contextul războiului din Ucraina, relatează presa internațională.

Eventuala admitere a Finlandei sau Suediei în Alianţa Nord-Atlantică (NATO) ar genera „consecinţe militare şi politice grave”, a avertizat vineri după-amiază Administraţia Vladimir Putin.

Citeste si: LIVE A treia zi de război Rusia-Ucraina. Se duc lupte grele pe străzile din Kiev

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a declarat că aderarea Finlandei la NATO ar putea avea „consecințe nefaste”.

Finlanda, amenințată direct de Rusia

Comentariile oficialului de la Moscova vin după ce premierul finlandez Sanna Marin a declarat după invazia Rusiei în

Ucraina că dezbaterea din țara sa privind aderarea la NATO „se va schimba” din cauza acțiunilor Rusiei.

Citeste si: Summit extraordinar al NATO. Aproximativ 90.000 de soldați americani în Europa

Întrebată vineri despre acest lucru, Zaharova a răspuns de asemenea că „politica guvernului finlandez de nealiniere militară este un factor important în asigurarea securității și stabilității în nordul Europei”.

„În același timp, nu putem să nu remarcăm eforturile NATO și ale celorlalte state membre ale acestei alianțe de a implica Finlanda și Suedia (n.r.care la rândul ei nu face parte din NATO) în această alianță”, a mai spus Zaharova, potrivit Hotnews.
Ea a mai spus că „intensitatea interacțiunilor practice dintre Helsinki și Stockholm și NATO „nu este nimic nou”.

Rusia se opune vehement extinderii NATO
Rusia se opune vehement extinderii NATO spre est şi cere garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice.

Înainte de a lansa atacul militar împotriva Ucrainei, Administraţia Putin ceruse garanţii că această ţară nu va adera la NATO.

Ucraina a refuzat să se conformeze solicitării de a nu încerca să adere la NATO, iar Administraţia Nord-Atlantică a semnalat că orice stat este liber să decidă aranjamentele în materie de securitate, subliniind însă că în acest moment nu există niciun plan de admitere a Ucrainei.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.