Românii care refuză salarii de 7.000 de lei. Angajatorii se plâng că nu mai au cu cine să muncească

În timp ce majoritatea românilor se plâng de salariile extrem de mici și că prețurile au explodat, muncitorii din domeniul

agriculuii refuză salarii de zeci de mii de lei. Este vorba despre tractorişti.

Fermierii spun că nu mai au cu cine să lucreze câmpurile.

Românii care refuză salarii de 7.000 de lei. Este vorba despre tractorişti. Agricultorii români se plâng că se confruntă cu o criză de forţă de muncă, mai ales de muncă specializată.

Românii care refuză salarii de 7.000 de lei

Deşi tractoriştii au ajuns să aibă salarii de It-işti, fermierii găsesc tot mai greu oameni cu care să care manevreze utilajele de sute de mii de euro. Acum, tractoriştii trebuie să aibă cunoştinţe tehnice ridicate pentru a putea lucra pe utilajele de ultimă generaţia.

”La acest moment, un operator de utilaj, pentru că e mai potrivit aşa, decât tractorist, poate veni la costum, la cravată. Lucrul cu tractorul nu se face decât din partea electronică. Deci, îţi trebuie şi ceva cunoştinţe de IT, pentru că totul este din touchscreen, din butoane, ghidare prin satelit.

Spre exemplu, când pregătim patul germinativ, setăm viteza la 9 km/h. Am dat punctul a, apoi, b, setăm o linie de ghidare, apoi dăm play. Viteza de deplasare pentru a semăna usturoiul se face cu 1,3 km/h, deci nu putem să mergem mai repede”, explică Valentin Jecu, unul dintre marii producători de usturoi din România, potrivit Adevărul.

Acesta este ajutat de un tânăr în vârstă de 26 de ani, recent întors din Franţa. Acolo câştiga peste 2.000 de euro însă a decis să revină acasă, după ce i s-a oferit un loc de muncă plătit cu peste 6.000 de lei.

„Acum se lucrează cu GPS, electronic, totul e cu autoghidare, pur şi simplu asişti şi urmăreşti tractorul. Mulţi fug de această meserie pentru că nu au încercat şi noutatea. Nu mai suntem în 2000, plini de praf. Totul a avansat, ai aer condiţionat în tractor”, spune tânărul în vârstă de 26 de ani.

Deşi se oferă salarii atractive, românii preferă să plece în străinătate pentru bani mai mult. Tot mai mulţi fermieri se plâng de lipsa forţei de muncă.

„E greu să ţii pasul cu cei de afară, unde plătesc chiar şi 3.000-4.000 de euro în agricultură. Noi nu ne permitem, pentru că asta e situaţia în România. Am oameni de zece ani, dar e foarte greu să ţinem pasul cu salarizarea. Un om bine pregătit trebuie plătit foarte bine, dacă vrei să-l ţii aproape”, declară Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.

Salariile pe care unii fermieri le oferă tractoriştilor pot conţine şi bonusuri în campanie, zile libere, bonuri de masă sau mese asigurate în timpul orelor de lucru.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.