Războiul bate la ușă! Decizia anunțată de americani în miez de noapte: Suntem pregătiţi

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a informat luni, 24 ianuarie, că SUA au plasat până la 8.500 de militari în stare de alertă.

Aceștia ar putea fi dislocați oricând în rândul trupelor NATO, în contextul crizei din Ucraina.

Mii de militari, în stare de alertă! SUA este gata să intervină în orice moment: Suntem pregătiți să le susținem capacitățile în caz de nevoie

Totodată, purtătorul de cuvânt a explicat că nivelul de alertă ridicată permite pregătirea trupelor pentru a fi gata de plecare în cinci zile, în loc de zece zile, potrivit informațiilor transmise de afp.com

„Numărul trupelor pe care secretarul Apărării le-a plasat în stare de alertă ridicată este de până la 8.500 de persoane. Deocamdată, nu a fost luată nicio decizie cu privire la desfășurare de forțe în afara Statelor Unite”, a declarat John Kirby.

Trupele ar fi desfăşurate în sprijinul Forţei de reacţie rapidă a NATO
Totuși, aceste trupe, în mare parte trupe terestre şi unităţi de sprijin, vor opera în ţările NATO din Europa de Est, dar nu şi în Ucraina, a spus acesta.

„Le-am spus clar aliaţilor de pe flancul estic că suntem pregătiţi să le susţinem capacităţile în caz de nevoie”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Trupele ar fi desfăşurate în sprijinul Forţei de reacţie rapidă a NATO, care numără 40.000 de militari, dar secretarul Apărării, Lloyd Austin, ar putea folosi unele unităţi şi „pentru alte situaţii neprevăzute”, a spus el fără a oferi detalii. Această forţă de reacţie „nu a fost activată, depinde de NATO să o facă”, a mai spus John Kirby, refuzând să spună dacă forţa Alianţei ar putea fi activată preventiv sau numai după mişcări de trupe ruseşti în Ucraina.

„Nu vorbim în numele Alianţei”, a spus el, spunând că depinde de NATO să explice „în ce circumstanţe” va activa acea forţă.

„Nu spunem că diplomaţia a murit”, întrucât negocierile între Rusia şi Statele Unite continuă pentru dezamorsarea crizei, a afirmat purtătorul de cuvânt. Dar „este foarte clar”, a adăugat el, ”că, în prezent, ruşii nu au intenţia de a începe o dezescaladare”.

Prezenţa militară rusă „a crescut”, a explicat el. Moscova continuă să adune trupe „la frontiera cu Ucraina şi în Belarus numărul (militarilor) este în creştere”. Rusia este acuzată de occidentali că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi la frontierele ucrainene în vederea unui atac, ceea ce ea dezminte.

Scopul trimiterii de întăriri militare în Europa de Est ar fi să ofere descurajare şi să-i liniştească pe aliaţi şi nu a existat nicio sugestie ca trupele de luptă americane să se desfăşoare în Ucraina sau să ia parte la vreun rol de luptă.

De asemenea, John Kirby a remarcat că SUA au consilieri militari în Ucraina. Acesta nu a spus unde s-ar putea desfăşura forţele americane, dar a spus că SUA „le-au arătat clar aliaţilor din flancul estic că suntem pregătiţi să le întărim capacităţile dacă au nevoie de asta”.

„În cazul activării de către NATO a NRF sau al unui mediu de securitate care se deteriorează, Statele Unite ar fi în măsură să desfăşoare rapid echipe de luptă de brigadă suplimentare, logistică, medicală, aviaţie, informaţii, supraveghere şi recunoaştere, transport şi capacităţi suplimentare în Europa”, a conchis purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.