Raed Arafat consideră „foarte probabilă” o creștere a cazurilor după sărbători și explică în ce caz se va reveni la restricții mai dure

Raed Arafat spune că ridicarea unor restricții în prezent nu înseamnă „relaxări”, ci doar niște „ajustări” la situația epidemiologică din România, menite să aducă un echilibru inclusiv în plan

economic, dar nu exclude niciun scenariu, inclusiv revenirea la școala online, după sărbători, când

este „foarte probabil” să avem o creștere a cazurilor de COVID. „Luăm ideea unui val 5 la modul foarte

serios”, a spus șeful DSU, care a detaliat, joi seara, la Digi24, în ce condiții se va reveni la măsuri suplimentare. relateaza digi24.ro

„E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere, e foarte posibil acest lucru. Clar că este posibil să avem o creștere. Acuma, cum va fi această creștere, ce va impune această creștere… Dacă vedem că începe o creștere care impune niște măsuri suplimentare, o să se discute la nivelul CNSU, cu Ministerul Sănătății, cu INSP-ul pentru aceste măsuri.

Dacă vedem că situația rămâne sub control și creșterea e una lentă, acceptabilă, atunci poate că abordarea e alta, dar aici trebuie să vedem ce vor spune epidemiologii, ce va spune Ministerul Sănătății după ce analizează situația și vede rata de creștere, viteza de creștere, rata de infectare, sunt mai mulți indici la care se uită epidemiologii pentru a putea spune că situația se îndreaptă către ceva mai grav, care necesită măsuri imediate, sau situația este sub control”, a explicat Raed Arafat.

Întrebat dacă asta înseamnă că nu exclude ca în cazul unei situații epidemiologice „urâte” copiii să stea acasă, șeful DSU a spus: „Noi nu putem exclude nimic în acest moment. Știu că se dorește ca (elevii) să meargă (la școală), mai ales că avem testele acum care se administrează, înseamnă că suntem în siguranță, dacă se aplică totul corect, copiii să meargă totuși la școală.

Nu se dorește și înțeleg foarte bine de ce nu se dorește să rămână copiii acasă. Sistemul de educație este important. În același timp noi, nu putem să spunem aici că sută la sută o chestie este exclusă. E foarte greu să vii să spui, în astfel de situații: garantat că e exclus ceva. Așa că așteptăm, vedem, evaluăm și vedem ce măsuri vor putea fi luate”, a subliniat Arafat.

Relaxări de sărbători: Restricțiile „s-au ajustat” cu situația pandemică
El a explicat că măsurile ca s-au luat în prezent, în sensul ridicării unor restricții, sunt doar niște „ajustări”, niște măsuri „de echilibrare” a gestionării sărbătorilor și niciodată aceste decizii nu vor mulțumi pe toată lumea.

„Mulţi se aşteptau la mai mult, nu am putut să dăm totul la nivelul aşteptărilor, adică totul deschis până la ora 24:00, până la ora 1:00, totul liber, fără nicio problemă, nu mai purtăm mască, nu mai facem nimic. Deci, măsurile luate nu sunt la nivelul aşteptărilor pentru relaxare a celor care vor să aibă totul maxim spre normalitate.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.