Raed Arafat a făcut anunțul așteptat de români

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit că va prelungi starea de alertă în România, pentru 30 de zile, începând cu 7 februarie 2022. O altă precizare importantă vizează menținerea obligativității purtării măștii de protecție medicală sau FFP2 atât în spațiile publice închise, cât și în cele deschise. În acest context, Raed Arafat a anunțat că se apropie momentul în care vom spune că nu mai este nevoie de starea de alertă.

Raed Arafat – când ieșim de sub starea de alertă

Șeful CNSU a declarat că se apropie momentul în care vom spune că nu mai este nevoie de starea de alertă în România. Raed Arafat vine cu vești îmbucurătoare pentru români. El a declarat că sunt șanse să ieșim de sub starea de alertă într-o lună sau două.

Că acest lucru se întâmplă luna viitoare sau peste două luni, va fi analizat și decis în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și bineînțeles în Guvern, a declarat Raed Arafat.

Arafat a precizat că prelungirea stării de alertă se face doar pe baza unor analize care stau la baza deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ca mai apoi Guvernul să decidă dacă merge sau nu pe varianta prelungirii stării de alertă.

Reamintim faptul că începând de luni, 7 februarie, starea de alertă va fi prelungită în România pentru 30 de zile. Cu această ocazie, autoritățile au luat măsuri și în ceea ce privește certificatul verde de imunizare, dar și în direcția formularului PLF.

Se schimbă valabilitatea certificatului verde

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență pentru prelungirea valabilității certificatului verde, în conformitate cu hotărârea Comisiei Europene din decembrie 2021. Astfel, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că în interiorul României, certificatul va fi valabil după efectuarea schemei inițiale, însă nu la fel stau lucrurile pentru călătoriile în spațiul european.

Potrivit noilor reglementări, valabilitatea certificatului verde va expira după nouă luni dacă nu este efectuată şi doza booster.

O altă noutate vizează Formularul de Localizare al Pasagerilor, cunoscut după acronimul PLF. Există anumite categorii de persoane exceptate de la obligația de a completa acest document. De asemenea, termenul în care PLF poate fi completat de la 24 de ore la 72 de ore înainte de a intra în țară. Acesta poate fi completat și după 24 de ore de la intrarea în țară.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.