Minunile Cuvioasei Parascheva au făcut înconjurul lumii

Minunile Cuvioasei Parascheva sunt multe. Și puține dintre ele sunt cu adevărat cunoscute.

Dar acestea au făcut înconjurul lumii. Cunoscută ca făcătoare de minuni, Cuvioasa Parascheva este celebrată pe 14 octombrie.

Însă pelerinii au început deja să-și îndrepte pașii către Iași, Capitala Moldovei, la Catedrala Mitropolitană, unde sălășluiesc sfintele moaște.

În urma rugăciunilor făcute la racla sfântă, rezolvările problemelor credincioșilor nu au întârziat să apară. Astfel, ecoul miracolelor s-a răspândit. Și sute de povestiri au rămas în amintirea credincioșilor, căci nu oricui i se întâmplă să aibă parte de minuni.

Se spune că, pe la 1946, după al II-lea război mondial, seceta mare prevestea foametea. Oamenii au cerut Bisericii să facă o procesiune cu Sfintele moaște ale Cuvioasei. În satul Călărași, boii, care trăgeau carul în care se afla racla sfântă, s-au oprit și nimeni nu-i mai putea urni din loc. După vreo două ore de rugăciune, alaiul care însoțea moaștele Cuvioasei a zărit venind dinspre cealaltă parte a dealului un alt convoi în procesiune, purtând icoana făcătoare de minuni de la Botoșani a Maicii Domnului. La întâlnirea celor două procesiuni s-au făcut rugăciuni și Sfântul Maslu. Abia apoi au putut reporni carul cu boi. Oamenii au înțeles atunci că Sfânta Parascheva s-a oprit cu smerenie în fața Maicii Domnului. Troița ridicată în amintirea acestei întâmplări minunate există și azi în satul Călărași, jud. Iași.

O carte publicată, în 2005, de editura Mânăstirii Sihăstria, intitulată „Suferințele Mamei Blondina – O martiră a Siberiei”, consemnează multe dintre minunile Cuvioasei Paraschiva prin vorbele unei păcătoase creștine. Așa aflăm cum o femeie sărmană, mamă a trei copii, s-a îmbolnăvit grav, în urma unei sinuzite netratate. După o vizită la racla cu sfintele moaște, femeia a scăpat de infecție și s-a vindecat complet. La fel s-a întâmplat și cu o maică din Cheile Bicazului. Aceasta a venit la Sfânta Paraschiva, bolnavă de urechi. Nu mai auzea şi avea dureri mari. A stat trei zile în rugăciuni cu lacrimi şi a plecat complet sănătoasă.

Un preot din Ardeal a îndemnat o fată din parohia lui să meargă să se roage la Sfânta Paraschiva. Ea trebuia să se căsătorească, însă băiatul a părăsit-o și s-a cununat cu alta. După ce s-a rugat la moaște și a dat un pomelnic, la o lună mai târziu, fata s-a căsătorit cu un alt băiat.

O femeie din Roman a venit la Iași, pe când era tânără, după ce a visat-o pe Cuvioasa Paraschiva. În vis, Sfânta s-a ridicat din raclă și i-a spus femeii că urma să devină mamă, avertizând-o ca nu cumva să facă avort, căci va avea de pătimit. După ce s-a confirmat vestea sarcinii, soțul și rudele au îndemnat femeia să renunțe la copil, dar ea nu a avut curaj. Acum fetița născută în urma acelei întâmplări, perfect sănătoasă, are aproape 40 de ani și este medic. Face acte de milostenie și trăiește în credință.

Într-un an, o femeie din București a venit cu un covor persan, foarte frumos, dar de mulțumire pentru Sfânta Paraschiva. Soţul ei, la 45 de ani, s-a îmbolnăvit grav, de camcer. Nimeni nu-i găsea leac. Un prieten evreu i-a îndemnat să plătească un pomelnic și să se roge la moaștele Cuvioasei. Așa au făcut și, după numai două luni, bărbatul s-a însănătoșit.

O tânără funcţionară din Galaţi s-a hotărât să facă facultatea de limba germană, dar nu se simţea bine pregătită. Totuși a vrut să-și încerce norocul. În drum spre Iași, pentru examenul de admitere, s-a întâlnit în tren cu o fată în aceeași situație. La Iași, femeia din Galați i-a propus celeilalte să meargă să roage la moaștele sfinte înainte de examen. Dar, fata i-a răspuns cu aroganță că n-are nevoie de ajutorul nimănui, că este pregătită. Funcționara a intrat la facultate, tânăra arogantă, nu.

În 1968, primăvara, la Sfânta Mitropolie a venit o femeie din Bulgaria. Avea un singur fiu, la facultate, care a înnebunit. Ea, femeie credincioasă, soțul, un ateu convins, care mereu își înjura și blestema băiatul. Într-o noapte, ea a visat o femeie înaltă, îmbrăcată în negru, care i-a spus că trebuie să vină la ea, dacă vrea să-și vadă fiul sănătos. Neștiind cine era femeia și unde trebuie să meargă, n-a făcut nimic. Peste două luni, a visat din nou acea femeie, care i-a spus că este Sfânta Paraschiva din Iaşi. De dimineață până seara a stat femeia lângă racla cu moaștele sfinte și s-a rugat. Anul următor, a venit însoțită de mama ei, în vârstă de 90 de ani, să-i mulțumească Sfintei Paraschiva pentru că i-a făcut bine băiatul.

O altă femeie a ajuns la moaștele sfinte, supărată că soțului ei nu i se vindecau nicicum niște bube apărute pe față, care supurau și-i dădeau dureri. Niciun tratament nu a avut efect. La Cuvioasa Paraschiva, a plâns, s-a rugat şi a dat pomelnic. Apoi a trecut peste sfintele moaște o batistă curată pe care o avea la ea. Când a ajuns acasă, a pus batista pe faţa soţului şi i-a calmat durerea. După o săptămână, stând câteva ore pe zi cu batista pe chip, bărbatului i-au dispărut bubele definitiv.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.