Medicul Radu Zamfir avertizeaza. Care sunt simptomele cancerului de colon, de pancreas si de stomac

Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală la Spitalul Fundeni, a vorbit despre cele mai răspândite tipuri de cancer. Care sunt simptomele cancerului de col, de pancreas, de stomac şi ce alimentaţie recomandă renumitul medic. „Dintre cele mai blânde le-am putea enumera pe cele colorectale. Ca agresivitate urmează cancerul de stomac, de pancreas.”, spune medicul Radu Zamfir.

Cancerul de colon „E pe locul 4 la noi în ţară. Este o problema serioasă de sănătate şi oamenii îşi dau sema cât de importantă e sănătatea când o pierd. Cred că este consecinţa aglomeraţiilor urbane, alimentaţie dezordonată. Alimentaţia de tip fast-food şi alimentaţia în care nu există legume, fructe, acestea contribuie la apariţia acestor cancere în timp.

Oamenii care au în familie rude de gradul 1 cu patologii de acest gen, analizele ar trebui făcute mai des.”, mai spune medicul. Există alimente care pot preveni cancerul de colon? „Sunt alimente care sunt considerate diete protective. Dieta mediteraneană, de exemplu, bazată pe carne albă.” Sunt bune suplimente? „Suplimentele nu cred că sunt rele, dar au echivalenţa unui medicament. De ce să luăm nişte medicamente când putem printr-o dietă sănătoasă să nu avem probleme.”

Care sunt simptomele cancerului la colon?
„Sunt niste simptome specifice de organ, sunt date atât de topografia leziunii, cât şi de posibilele complicaţii. Pot exista sangerări. Un pacient care se prezintă la medic cu hemoroizi este obligatoriu să facă şi o colonoscopie.” Există şanse de vindecare? „Ideal e sa găseşti pacientul în prima fază a bolii. De aceea tratamentul este mai simplu, poate fi şi un tratament endoscopic. De obicei, cel puţin la noi, aceste neoplazii sunt descopertite în stadii mai avansate, care necesită rezecţii de organ.”

Cancerul de pancreas
„Chiar azi mi-a venit la control un pacient, pe care l-am operat de cancer în urmă cu şase ani. În momentul de faţă a venit să-şi facă analizele, iar în urma acestei evaluări sper să iasă bine. Dar este fantastic că există aceşti 6 ani.”

Care sunt simptomele cancerului la stomac?
„În funcţie de localizare, simptomele sunt destul de tardive. Este descoperit într-un stadiu în care nu este rezecţionabil. Pentru cancerul de cap de pancreas, icter mecanic, primul semn uneori este asociat cu o distensie de vezică biliară. Uneori pacientul remarcă o umflătură în partea dreapta sub coaste. Cancerul la stomac. „Este mai agresiv ca cel de colon. Dacă ne-am gândi la cele două organe, datorită faptului că diametrul stomacului este mai mare şi simptomatologia iniţială este redusă. De aceea este posibil să fie descoperit în stadii avansate”, a spus medicul.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.