Lovitură neașteptată pentru șoferii din România. Se aplică de săptămâna viitoare: Ce devine strict interzis –->>

La sfârșitul lunii ianuarie, o ordonanță a intrat în vigoare, astfel Codul Rutier a fost modificat.

De săptămâna următoare intră în vigoare noi sancțiuni.

Potrivit Ordonanței Guvernului nr 1./2022, a fost făcută o serie de modificări Codului rutier la 31 ianuarie, cu scopul

de face circulația rutieră să fie mai sigură, implicit ca numărul accidentelor rutiere să scadă.

Anumite modificări sunt aplicabile din 31 ianuarie

Sancțiunile pentru încălcarea legislației rutiere au fost înăsprite.

De asemenea, au fost incluse noi prevederi. Condusul agresiv va putea fi sancționat. Mersul pe banda de urgență a autostrăzilor va fi amendat mai drastic.

Anumite modificări sunt aplicabile din 31 ianuarie. Majoritatea vor intra în vigoare după 30 zile de la publicarea în Monitorul Oficial (28 ianuarie), respectiv din 27 februarie.

În Ordonanța Guvernului nr. 1/2022 sunt incluse prevederile în vigoare, dar și cele care se vor aplica de duminica viitoare, 27 februarie – respectiv dispoziţiile art. I pct. 10-12, 14-21, 25, 28 şi 35-38 ale actului normativ.
Măsurile în vigoare sunt interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

Datele de identificare ale șoferului trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. În cazul în care nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să transmită autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

Măsurile care vor intra în vigoare
Una dintre măsuri este sancționarea comportamentului agresiv. În categoria comportamentului agresiv în trafic sunt incluse, printre altele, schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor, folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor.

În aceste situații, OG nr. 1/2022 stabilește sancțiuni progresive, în funcție de gravitatea faptelor, care se pot traduce în amenzi și suspendarea permisului auto.

Sancțiune suplimentară va fi și pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens. Până în 27 februarie, cei ce întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendarea (amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei). De duminica viitoare însă acești șoferi vor primi și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile, arată sursa citată.

Ce amendă vor primi șoferii care merg pe banda de urgență
Mersul pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționat mai dur. Șoferii care sunt prinși că merg pe banda de urgență vor risca amenzi mai mari, cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt acestea în prezent.

Sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se va înlocui cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

OG nr. 1/2022 mărește perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren și de la 90 de zile la 120 de zile.

Cei care fac depășiri neregulamentare sunt pedepsiți mai aspru
Șoferii care fac depășiri neregulamentare sunt pedepsiți mai aspru, respectiv cu amendă cuprinsă între 870 – 1.160 de lei, de la 580 – 725 de lei, cât e acum amenda, iar perioada de suspendare a permisului de conducere se mărește de la 30 la 60 de zile.

Un nou prag de viteză apare și se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto. Depășirea cu peste 70 km/oră a limitei legale de viteză va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.