Limita de vârstă pentru pensionare în România a fost schimbată. În acest moment toate pensiile, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Iată care sunt noutățile!

Limita de vârstă pentru pensionare în 2022

Vârsta minimă de pensionare se raportează la data nașterii. Începând cu anul 2023, legea care vizează sistemul unitar de pensii publice va fi înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii.

Românii pot obține pensia pentru limita de vârstă la atingerea vârstei standard de pensionare. Condiția este să îndeplinească stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.

Potrivit legislației în vigoare, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul maxim de cotizare este de 35 de ani. Românii care ating în 2022 vârsta standard de pensionare au dreptul să ceară să iasă la pensie.

Foarte important de reținut este că vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, în timp ce pentru femei vârsta standard de pensionare este de 63 de ani.

Și femeile, dar și bărbații beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare dacă au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada respectivă.

Vârsta de pensionare pentru femei în 2022

În 2022 femeile se pot pensiona la 61 de ani, iar începând din 2023, femeile vor putea ieși la pensie la 62 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru ianuarie-martie: 61 de ani și nouă luni + stagiu minim de cotizare (15 ani)/complet (31 ani);
Vârsta standard de pensionare pentru mai-iulie: 61 de ani și zece luni + stagiu minim de cotizare (15 ani)/complet (31 ani);
Vârsta standard de pensionare pentru septembrie-noiembrie: 61 de ani și 11 luni + stagiu minim de cotizare (15 ani)/complet (31 ani).

Precizăm faptul că guvernanții au decis la finele anului trecut, majorarea punctului de pensie cu 10%, începând din 2022, adică la 1.586 lei. În același timp, indemnizația socială minimă a fost majorată la 1000 de lei. În prima lună din acest an, politicienii au decis să le acorde pensionarilor cu pensii mai mici de 1600 de lei, un ajutor financiar care să le permită să suporte valul de scumpiri la utilități și alimente. Este o sumă ce va fi oferită de către stat doar în luna ianuarie.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.