Limita de vârstă pentru pensionare în cazul femeilor. Cine poate depune dosarul de pensie

Limita de vârstă pentru pensionare în cazul femeilor. Pensia pentru limita de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare. Pensia pentru limita de vârstă este disponibilă persoanelor care îndeplinesc vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. Care este limita de vârstă pentru pensionare în cazul femeilor?

Limita de vârstă pentru pensionare în cazul femeilor. Cine poate depune dosarul de pensie

În prezent, toate pensiile, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iar aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023.

Asadar, cei de ating în 2022 vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie. La bărbați, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, dar este diferită la femei. În principiu, este de 63 de ani, dar va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. În noul an, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți.

2022 aduce o creștere a salariului minim, a punctului de pensie și a alocațiilor pentru copii, dar electricitatea în regim de serviciu universal și carburanți s-au scumpit de la 1 ianuarie 2022. Salariul minim în 2022 va fi de 2.550 de lei brut, având o creștere de 10,8%, comparativ cu cel din 2021.

Punctul de pensie va crește cu 10%, la 1.586 lei, iar indemnizația socială minimă se majorează la 1.000 de lei. Alocația de stat se majorează la 243 lei pentru copiii cu vârsta curprinsă între 2 ani și 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale. Inclusiv pentru tinerii cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Casa de Pensii a dat vestea pentru milioane de pensionari în 2022

Pe 3 ianuarie, Casa Națională de Pensii Publice a emis o serie de indicatori utilizați în sistemul public de pensii pentru acest an. Așadar, persoanele pot afla care este valoarea punctului de pensie acum, cât este indemnizația socială pentru pensionari, plus alte informații utile. Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.095 lei.

Cotele de contribuţii de asiguri sociale, sunt următoarele:

25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;

4% – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă;

8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă;

21,25% datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul acestor persoane, angajatorii nu datorează cote de contribuție de asigurări sociale pentru condiții deosebite și speciale de muncă. Cota de contribuție de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială de 25%.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.