Klaus Iohannis, anunț important pentru români: Nu am abandonat demersurile

Klaus Iohannis a declarat că NU a abandonat demersurile pentru intrarea României în Spaţiul Schengen. „România e în continuare interesată. Suntem conştienţi că această situaţie trebuie rezolvată”, a spus președintele.

Întrebat de jurnaliști dacă la întâlnirea oficială cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, au discutat despre intrarea României în Spațiul Schengen, Klaus Iohannis a spus că nu au discutat despre acest subiect.

„Aseară nu a fost tema de discuţie şi în consecinţă, aseară nu am discutat această chestiune, însă am discutat-o cu altă ocazie şi cu toţii, împreună, suntem conştienţi că această situaţie trebuie rezolvată. Însă este un proces, după cum ştim deja, foarte lung, cu foarte multe evaluări şi evaluări intermediare”, a explicat Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că nu a abandonat demersurile pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, subliniind că acesta este un obiectiv strategic pentru ţara noastră.

„Pot să vă spun că eu nu am abandonat demersurile pentru Schengen, România este în continuare interesată şi este un obiectiv strategic pentru noi, deci vom continua discuţiile pe această temă”, a declarat Iohannis.

Reamintim că joi, 17 februarie, Klaus Iohannis s-a aflat la Bruxelles, unde a participat la reuniunea informală a Consiliului European despre evoluția tensiunilor de la granițele ruso-ucrainiene. De acolo, acesta a trimis un mesaj public către Rusia.

Klaus Iohannis a transmis Rusiei că România, NATO și Uniunea Europeană sunt gata să reacționeze, dacă Kremlinul va invada Ucraina.

„O întâlnire foarte bună. Cea mai importantă concluzie a fost că trebuie să rămânem uniți și în eforturile diplomatice și în cele economice. Suntem pregătiți să luăm orice măsură se impune împreună atunci când situația în teren se schimbă. Știm ce avem de făcut și orice se va întâmpla vom reacționa adecvat împreună. Este cel mai puternic și important mesaj.

Dacă situația se schimbă, reacțiile pe care le vom avea vor fi comune, deci nu va reacționa fiecare țară separat, UE are pachete de reacții pregătite și acestea vor fi puse în practică. Noi avem peste 600 km de graniță cu Ucraina și e posibil să apară un flux de migranți și da, suntem pregătiți pentru această situație și în chestiuni de impact economic suntem pregătiți, avem măsuri specifice pregătite, dar trebuie să știm foarte clar, noi ne dorim o soluție diplomatică, nu-și dorește nimeni o soluție de tip sancțiuni. Ne dorim ca situația de pe Flancul Estic să fie detensionată prin descaladare și prin calmarea tensiunilor”, a spus Klaus Iohannis.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.