Invadarea Ucrainei ar putea avea loc în orice moment. Guvernele își îndeamnă cetățenii să părăsească țara. Ce se întâmplă ACUM la granița Ucrainei

Invadarea Ucrainei ar putea avea loc în orice moment.

Serviciile de informații sunt de părere că Rusia ar putea invada Ucraina peste câteva zile. Liderii Emmanuel Macron și Joe Biden au vorbit, sâmbătă, la telefon cu Vladimir Putin pentru a-l convinge să nu atace Ucraina. Se pare că discuțiile nu au schimbat nimic. Tot mai multe guverne își îndeamnă cetățenii aflați în Ucraina să părăsească imediat țara.

Invadarea Ucrainei ar putea avea loc în orice moment. Guvernele își îndeamnă cetățenii să părăsească țara

Situația din Ucraina este din ce în ce mai tensionată. Statele Unite ale Americii i-au avertizat pe aliații din Europa că se tem de un atac rusesc programat pentru miercuri, 16 februarie. Serviciile de informații americane au emis un avertisment urgent către aliații NATO cu privire la un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainiei. Atât Serviciul Secret al SUA, CIA, cât și armata SUA, au informat vineri guvernul federal și alte state NATO că există temeri că atacul ar putea avea loc miercurea viitoare, 16 febraruaie. Joe Biden și Emmanuel Macron au discutat la telefon cu Vladimir Putin pentru a-l determina să renunțe la atacul asupra Ucrainei, dar nu au reușit. România a evacuat personalul diplomatic neesential și recomandă evitarea deplasarilor în tara vecina.

În timp ce maneverele militare continuă de ambele părți ale graniței ruso-ucrainiene, lierii occidentali și-au intensificat eforturile de a preveni războiul. Biden l-a avertizat pe Putin că o invazie a Ucrainiei va provoca suferințele grave și va declanșa o ripostă decisivă a Occidentului, care va izola Rusia pe scena mondială. Pentru Putin, scopul major este să schimbe ordinea internațională după Războiul Rece care îl nemulțumește și care dezavantează Rusia. Occidentul este acuzat în Rusia de dezinformare și isterie, iar Putin a repetat, în convorbirile telefonice că nu va ataca Ucraina. Cu toate astea, nimeni nu crede asigurările sale.

România nu este în pericol dacă Rusia atacă Ucraina

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a criticat suplimentarea trupelor NATO în zona Marii Negre, spunând că planurile Statelor Unite și Frantei de a trmite militari în România contribuie la amplificarea tensiunilor. Politicianul Vasile Dîncu a declarat că România nu se află în pericol dacă Rusia atacă Ucraina.

„Noi nu credem că este nevoie de garanții scrise în această situație. De fapt, ceea ce încearcă Rusia este mai degrabă o reîmpărțire a lumii pe hârtie, a construi noi sfere de influență. La asta se referă Federația Rusă atunci când vorbește despre garanții scrise. Garanțiile pe care le oferă NATO și lumea occidentală sunt cele legate de valorile pe care le servesc aceste țări, valorile de libertate, aceea de inviolabilitate a frontierelor, acelea legate de faptul că fiecare națiune își poate alege destinul în mod liber, a nu ocupa teritorii, a lăsa națiunile să-și hotărască soarta singure, acestea sunt garanțiile civilizației contemporane și în numele acestor valori există această alianță politico-militară care este NATO. Asta Rusia cred că a înțeles, dar evident că aici este vorba, sigur, de încercarea consolidării unei alte imagini, poate mai ales în mediul politic intern din Rusia”, potrivit Mediafax.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.