INFORMATIE UTILA. Ce putem face în cazul în care are loc o explozie nucleară..

Decizia președintelui rus Vladimir Putin care a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce el a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”, stârnește îngrijorare. Iată ce putem face pentru a ne salva în caz de explozie nucleară.


Un site oficial guvernamental al Statelor Unite ale Americii, ready.gov, explică pe larg toți pașii pe care îi putem face pentru a ne salva viețile în cazul în care are loc o explozie nucleară.

Exploziile nucleare pot provoca daune semnificative și victime. Unda de șoc, radiațiile și căldura sunt extrem de periculoase dar vă puteți menține familia în siguranță știind ce să faceți și fiind pregătiți dacă se întâmplă, relatează Ziare.com

Primele minute de după explozie sunt esențiale pentru salvarea vieții

Precipitațiile nucleare – materialul radioactiv rezidual propulsat în atmosfera superioară în urma unei explozii nucleare, numit așa deoarece „cade” din cer după ce explozia și unda de șoc au trecut – sunt cele mai periculoase în primele ore după detonare, când se emite cel mai mare nivel de radiație, se mai arată pe site-ul guvernamental al SUA.

Este nevoie de timp pentru ca precipitațiile să ajungă înapoi la nivelul solului, de multe ori mai mult de 15 minute pentru ariile din afara zonelor de daune imediate ale exploziei.

Acesta este timp suficient pentru a putea preveni expunerea semnificativă la radiații urmând acești pași simpli:

Găsiți un adăpost

– Intrați în cea mai apropiată clădire pentru a evita radiațiile. Cărămida sau betonul sunt cele mai bune.

– Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată dacă ați fost afară după ce au sosit precipitațiile radioactive. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gură, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.

– Mergeți la subsol sau la mijlocul clădirii. Stai departe de pereții exteriori și de acoperiș. Încercați să mențineți o distanță aproximativ 2 metri față de persoanele care nu sunt din familie.

Rămâneți înăuntru
– Stați înăuntru timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni. Continuați să practicați distanțarea socială și purtați mască.

– Nu plecați pentru a ajunge la un alt adăpost unde se află ceilalți membri ai familiei. Dacă au găsit unde să se adăpostească trebuie să rămână acolo. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații periculoase.

– Ține-ți animalele de companie înăuntru.

Rămâneți conectați

– Accesați orice media disponibilă pentru informații oficiale, cum ar fi când este sigur să ieșiți și unde ar trebui să mergeți.

– Radiourile care funcționează cu baterii și cu manivelă vor funcționa după o detonare nucleară.

– Telefonul mobil, mesajele text, televiziunea și serviciile de internet pot fi întrerupte sau indisponibile.

Cum rămânem în siguranță în cazul unei explozii nucleare

Probabil că nu va fi nevoie însă este bine să ne pregătim din timp.

Identificați locațiile adăposturilor

Identificați cea mai bună locație de adăpost lângă locul unde petreceți mult timp, cum ar fi acasă, serviciu și școală. Cele mai bune locații sunt subterane și în mijlocul clădirilor mai mari.

– În timpul navetei, identificați adăposturile adecvate pe care să le căutați în cazul unei detonări. Din cauza COVID-19, multe locuri pe care le puteți trece în drum spre și de la locul de muncă pot fi închise sau este posibil să nu aibă program obișnuit de funcționare.

–Zonele exterioare, vehiculele, casele mobile NU oferă un adăpost adecvat. Căutați subsoluri sau centrul clădirilor mari cu mai multe etaje.

Kit de supraviețuire

– Asigurați-vă că aveți un kit de aprovizionare de urgență pentru locurile pe care le frecventați și ar putea fi nevoit să stați timp de 24 de ore.

– Ar trebui să includă apă îmbuteliată, alimente ambalate, medicamente de urgență, un radio alimentat cu baterii pentru a obține informații în cazul în care este întrerupt curentul, o lanternă și baterii suplimentare pentru articolele esențiale. Dacă este posibil, păstrați proviziile timp de trei sau mai multe zile.

Dacă puteți, pregătiți și articole precum săpunul, dezinfectantul pentru mâini care conține cel puțin 60 la sută alcool, șervețelele dezinfectante și rechizitele generale de curățare de uz casnic pe care le puteți folosi pentru a dezinfecta suprafețele pe care le atingeți în mod regulat.

După o inundație, este posibil să nu aveți acces la aceste provizii zile sau chiar săptămâni.

– Țineți cont de nevoile specifice ale fiecărei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uitați de nevoile animalelor de companie. Pregătiți baterii și dispozitive de încărcare suplimentare pentru telefoane și alte echipamente critice.

Pregătirea vă permite să evitați excursiile inutile și să abordați probleme medicale minore la domiciliu, ușurând povară pentru centrele de îngrijire urgentă și spitale.

Ce facem când auzim alarma de atac nuclear și suntem în aer liber

– Dacă sunteți în aer liber când are loc o detonare, protejați-vă de explozia din spatele a ceea ce ar putea oferi protecție. Întindeți-vă cu fața în jos pentru a proteja pielea expusă de căldură și de materialele care pot zbura din cauza suflului. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gură, dacă este posibil. Dacă vă aflați într-un vehicul, opriți-vă în siguranță și aplecați-vă în interiorul vehiculului.

Dacă sunteți bolnav sau rănit, ascultați instrucțiunile despre cum și unde să obțineți asistență medicală atunci când autoritățile vă spun că este sigur să ieșiți.

Dacă sunteți bolnav și aveți nevoie de asistență medicală, contactați furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru instrucțiuni.

Dacă vă aflați într-un adăpost public, anunțați imediat personalul din acea unitate, astfel încât să poată suna un spital sau o clinică locală. Dacă vă confruntați cu o urgență medicală, sunați la urgențe și informați operatorul dacă aveți sau credeți că ați putea avea COVID-19. Dacă puteți, puneți o mască înainte de sosirea ajutorului.

Interacționează virtual cu cei din comunitatea ta prin apeluri video și telefonice. Să știi că este normal să te simți anxios sau stresat. Ai grijă de corpul tău și vorbește cu cineva dacă te simți supărat. Mulți oameni pot simți deja teamă și anxietate în din cauza pandemiei de COVID-19. Amenințarea unei explozii nucleare poate adăuga stres suplimentar.

Pericole legate de exploziile nucleare

– Lumina puternică poate provoca orbire temporară pentru mai puțin de un minut.

– Unda de explozie poate provoca moartea, rănirea și deteriorarea structurilor pe o distanță de câțiva kilometri.

– Radiațiile pot deteriora celulele corpului.

– Impulsul electromagnetic (EMP) poate deteriora echipamentele electrice și electronice la câțiva kilometri distanță de detonare și poate provoca întreruperi temporare mai departe.

FALLOUT- ploaia radioactivă- poate provoca îmbolnăviri celor care se află afară.

Ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire

Filtre de apă
Produse conservate (fructe, ton, carne, etc.)
Alimente gata de consum (brânză, batoane proteice, etc.)
Truse medicale
Unt de arahide
Amestecuri de băuturi, dacă aveți copii cu dumneavoastră
Multi-vitamine
Soluție de iod, peroxid de hidrogen, alcool, analgezice
Lapte praf
Pungi de orez, fasole, făină, ovăz, zahăr și miere
Ulei de gătit
Praf de copt, bicarbonat de sodiu și un pachet cu sortimente de condimente
Un desfăcător manual de conserve
Chibrituri și brichete
Șervețele igienice și scutece, dacă este necesar
Lanterne (de preferat cu LED) și radiouri portabile
Cât mai multe baterii, cel puțin trei seturi, pentru fiecare dintre dispozitivele enumerate mai sus
Apă îmbuteliată
Șervețele pentru copii
Înălbitor
Extinctor de incendiu
Farfurii de hârtie sau de plastic/cupe/ustensile de bucătărie
Pelerină de ploaie

Cantitatea de precipitații radioactive va varia în funcție de mărimea dispozitivului și de apropierea acestuia de sol. Prin urmare, ar putea fi necesar ca cei care se află în zonele cu cele mai ridicate niveluri de radiații să se adăpostească timp de o lună, arată descoperă.ro.

Cea mai mare cantitate de precipitații va fi limitată la zonă aflată la sau sub vântul produs de explozie, iar 80% din precipitații vor avea loc în primele 24 de ore.

Oamenii din majoritatea zonelor care ar fi afectate ar putea fi lăsați să iasă din adăpost în câteva zile și, dacă este necesar, să fie evacuați în zonele neafectate, scrie The Sun.

Nu uitați că radiațiile nu pot fi văzute, mirosite sau detectate în alt mod de simțurile umane.

Unde sunt posturile noastre de protecție civilă

La nivel național sunt 4.538 de de adăposturi de protecție civil. Dintre acestea, 1.170 sunt în București.

În primele ore ale zilei de joi, 24 februarie, trupele ruse au invadat Ucraina. În a patra zi de conflict, președintele Vladimir Puţin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleară.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.