Iarnă atipică în România cu recorduri de temperatură. Măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice

Vremea nu se dezminte și ne aduce surprize mai mult sau mai puțin plăcute și în această iarnă.

Temperaturile înregistrează fluctuații importante, trecând în doar câteva ore de la o extremă la alta, și situația nu pare că se va schimba prea curând.

Specialiștii vorbesc despre schimbările climatice și despre cum pot fi combătute aceste schimbări care ne afectează tot mai mult, de la un an la altul.

Cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani
Unii dintre cei mai afectați de schimbările climatice sunt reprezentanții pârtiilor de ski. Activitatea lor depinde în totalitate de vreme, iar despre iarna aceasta, mulți spun că este cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani. Temperaturile ridicate sunt o problemă pentru cei care administrează pârtiile de ski. Ei fac tot posibilul pentru a le crea turiștilor condiții optime pentru sporturile de iarnă.

Ziua e toamnă, noaptea vine iarna. Cam aşa se schimbă anotimpurile sus la munte în ultimele zile, în cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani. Deşi condiţiile în timpul zilei nu sunt chiar cele pe care le dorim, seara e altă poveste. După ora 17,00 temperaturile scad uşor, zăpada se întăreşte, iar schiatul redevine o plăcere, au spus cei de la Arena Platoș Păltiniș.

În prima zi din acest an, sâmbătă, 1 ianuarie 2022 a fost înregistrată cea mai călduroasă dimineață de 1 ianuarie din ultimii 60 de ani. Potrivit ANM, au fost recorduri termice la mai multe stații meteorologice din țară.

La orele 13.00, se înregistrau 16 grade Celsius la la Pitești și la Stolnici, în județul Argeș, în timp ce pentru Capitală erau anunțate temperaturi de 12-13 grade Celsius.

Recorduri de temperaturi au fost înregistrate și în alte state europene. Este vorba despre Spania și Italia care s-au confruntat cu un început de an anormal de cald.

Primele măsuri pentru combaterea efectelor climatice în România
Președintele Klaus Iohannis a decis înființarea la nivelul Administrației Prezidențiale a unui grup de lucru pe tema Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată.

Potrivit unui comunicat de la Palatul Cotroceni, această inițiativă face parte din angajamentul șefului statului de a se implica în efortul național de combatere a schimbărilor climatice și de consolidare a politicilor aplicabile acestui domeniu.

La modul practic, se va forma o echipă cu experți naționali și internaționali care vor identifica priorități cheie pentru România în combaterea schimbărilor climatice, pe termen mediu și lung, cu politici de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

La nivel național, efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai dure: valuri de căldură intensă, secetă, inundații. Specialiștii previzionează că vom continua să ne confruntăm cu recorduri de avertizări de vreme severă imediată, cum s-a întâmplat în 2021.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.