Fara coroane la inmormantari: ”Sunt bani arsi”

Există o tradiție ca la înmormântări rudele și cunoscuții persoanei decedate să depună coroane la mormânt în memoria celui trecut în neființă.

Acest obicei se practică de foarte mulți ani, dar acum un preot a venit cu o altă propunere.

Duhovnicul a analizat lucrurile și a concluzionat că nu merită cheltuiala și că mai bine oamenii ar face altceva cu banii pe care îi dau pentru coroanele funerare.

Părerea unui preot despre coroanele funerare: Sunt bani arși

Propunerea renunțării la coroanele funerare vine din partea unui preot din comuna sibiană Slimnic, după ce a văzut exemplul altor parohii. Preotul George Piț le-a transmis enoriașilor, pe Facebook, propunerea sa pe care a și argumentat-o. El consideră că în locul coroanelor, care nu sunt deloc ieftine, oamenii ar putea să ofere familiei îndoliate un ajutor financiar.

Ce a cerut un preot în locul coroanelor de la înmormântări: “Nu ajută cu nimic”

Sunt bani arși, nu ajută cu nimic familia îndoliată, nici sufletul decedatului, dar poate cel mai solid argument este acela că aceste coroane după trei-patru săptămâni trebuie aprinse la groapa de gunoi, iar dacă sunt și din plastic acestea emană un fum înecăcios prin care se poluează aerul pe care îl respirăm, a spus preotul din Slimnic.

Ce a cerut un preot în locul coroanelor de la înmormântări: “Nu ajută cu nimic”

În acest fel s-a gândit preotul din Slimnic să rezolve și problema poluării, dar să și ofere un ajutor familiei îndoliate.

Cutie specială pentru Ajutor Financiar la înmormântări

Preotul George Piț a propus realizarea unei cutii speciale pe care să fie scris textul Ajutor pentru Familie și care să rămână lângă sicriul răposatului în zilele de priveghere creștinească, până la înmormântare.

Acolo cei care vor să ajute familia pot să lase un bănuț, pe care în alte condiții l-ar fi cheltuit pe coroanele funerare. Preotul a subliniat că este de înțeles că vor exista totuși câteva coroane din partea celor mai apropiați, însă ideea este ca obiceiul în sine să fie înlocuit cu oferirea unei sume de bani.

Această inițiativă a fost adoptată deja de alte parohii din țară, iar preotul le-a propus consilierilor parohiali să fie de acord cu schimbarea.

Prețul coroanelor funerare variază în funcție de complexitatea lor și materialele din care sunt realizate, astfel încât poate fi de la 40 de lei până la 300 de lei. Coroanele funerare pot fi lucrate pe suport de plastic, sau de brad/pin, cu flori artificiale sau flori naturale.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.