E oficial! S-a dat lege: femeile pot iesi la pensie la 48 de ani si barbatii la 50 de ani

Angajații care beneficiază de o pensionare mai rapidă. Este oficial!

Vârsta de pensionare. O decizie a Curtii Constitutionale din Romania prevede ca anumite categorii de contribuabili vor putea iesi la pensie chiar si cu 15 ani mai devreme.

Potrivit legii, vor putea iesi mai devreme la pensie toti asiguratii, indiferent de cand au capatat handicapul.

Pana acum, de aceasta reducere a varstei de pensionare beneficiau doar persoanele care capatau handicapul inainte de a intra in sistemul asigurarilor de stat.

Angajații care se pot pensiona mai devreme

Potrivit OUG, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap. Până acum legea permitea pensionarea mai rapidă a celor care au căpătat un handicap înainte de asigurarea în sistemul public de pensii.

Prin OUG nr. 94/2021, care a apărut marți, 12 octombrie, în Monitorul Oficial, s-a eliminat din Legea pensiilor (263/2010) această discriminare și prevede ca reducerea vârstei de pensionare să se aplice tuturor persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap.

În funcție de gradul de handicap, toți angajații aflați în această situație pot scurta vârsta de pensionare cu până la 15 ani.

Varsta de pensionare va fi redusa astfel:

– cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu, daca au realizat stagiul complet de cotizare;

– cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

– cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav, daca au realizat cel putin o treime din stagiul de cotizare, potrivit avocatnet.ro.

Aceeași ordonanță prevede ca persoanele care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap să aibă un stagiu potențial, determinat ca diferență între cele trei stagii de cotizare explicate mai sus și cele realizate până la data acordării pensiei de invaliditate.

Trecerea de la pensia pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă. Potrivit legii, când se împlinesc condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, și se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.

In prezent vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un pensionar

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.