E oficial, ce se întâmplă cu vârsta de pensionare și cu stagiile de cotizare în România:

Anunțul mult așteptat de către toți românii vizează vârsta de pensionare și stagiul de cotizare. Prin intermediul unui comunicat, Ministerul Muncii a precizat ce urmează să se întâmple prin proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor.

Ministerul Muncii: vârsta de pensionare nu va fi majorată

Viitoarea lege a pensiilor nu prevede majorarea vârstei de pensionare și nici modificarea stagiului complet de cotizare, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege.

Urmează ca cele două legi să fie elaborate de Ministerul Muncii și Protecției sociale care a lansat deja caietele de sarcini pentru obţinerea de expertiză profesională necesară celor două reforme. Este vorba despre pensii şi salarizare din fonduri publice.

Pensiile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2022

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensiile din România vor fi majorate cu un procent de 6%. Anunțul a fost făcut recent de către Ministrul Finanțelor care a declarat că la pensii indexarea se face cu rata inflaţiei şi jumătate din salariul mediu brut. Dan Vîlceanu a spus că este întrebat des despre subiectul pensiilor, despre salarii și alocații și a subliniat că nu poate declara mai multe decât prevede legea în vigoare după care se face bugetul.

De la începutul anului 2022 şi cred că procentul va fi undeva în jur de şase la sută. Sunt întrebat deseori legat de pensii, salarii. Ceea ce pot spune este doar ce prevede legea în vigoare, pentru că bugetul se face pe legea în vigoare, a declarat Dan Vîlceanu.

Și alocațiile vor fi majorate în România, tot de la 1 ianuarie 2022. Potrivit unei ordonanțe adoptată la începutul acestui an, alocația va fi de 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3) și 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.