Doliu în lumea muzicii populare. A murit o mare cântăreața

Este doliu în muzica populară. Magdalena Cidoiu, o interpretă de renume din județul Gorj, a murit, la vârsta de 78 de ani.

Magdalena Cidoiu a fost solista solista tarafului Vică Argint, din satul de lăutari Pârâul de Pripor. Artista a avut o carieră muzicală impresionată care s-a întins pe zeci de ani. Tristul anunț despre moartea Magdalenei Cidoiu a fost făcut de Ianis Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu.

Doliu în lumea muzicii populare. A murit o mare cântăreața din Gorj
Ianis Gârbaciu a lăudat-o pe Magdalena Cidoiu despre care spune că a fost „cea mai frumoasă voce a folclorului gorjenesc autentic!”. Înmormântarea va avea loc marţi, 1 februarie, în comuna Godineşti.

„Incredibil! La câteva zile de la plecarea Relei Ciulei aflăm că un alt tezaur al Gorjului – Magdalena Cidoiu- pleacă spre eternitate! Magdalena Cidoiu trăia pentru a duce mai departe moştenirea imensă primită de la înaintaşii săi – cântecul – pe care, şi ea, l-a lăsat moştenire copiilor şi nepoţilor săi, un fel de a trăi în patria lăutarilor gorjeni – satul de lăutari Pârâul de Pripor.

Cu un repertoriu vast (pe care ca un adevărat reper l-a dăruit soliştilor ce o căutau acasă, la Pârâu) a fost nelipsită, zeci de ani, de la nunţi, botezuri, cramuri, înmormântări, dar şi de pe scenele Festivalurilor de Tarafuri ori de la evenimentele de mare ţinută organizate de Maestrul Grigore Leşe, Luminiţa Tucă ori Speranţa Rădulescu.

Agerpres
Alături de Taraful Gorjului ne-a reprezentat ţara, plimbându-ne parte din patrimoniul imaterial în multe colţuri ale lumii, doinele, horele sau sârbele gorjeneşti rămânând în Arhivele Internaţionale de Folclor ori pe zeci de discuri ce cu siguranţă ne îmbogăţesc zestrea culturală.

Coana Mărgălina a fost pentru mine cea mai frumoasă voce a folclorului gorjenesc autentic! O bucurie! A fost un privilegiu întâlnirea! O să păstrez vie în suflet, mereu, amintirea unui om şi a unui artist de poveste – Mărgălina Cidoiu Dumnezeu să te odihnească şi să te primească în Împărăţia Cerului!“, a transmis Ianis Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu.

Magdalena Cidoiu a cântat 50 de ani fără microfon
Într-un interviu mai vechi, dat publicației Adevărul,  Magdalena Cidoiu făcea declarații incredibile despre cariera ei împresionată care a durat zeci de ani. A avut concerte în Londra, Viena, Amsterdam, Paris, Chicago şi New York. De asemenea a cântat şi pe scena teatrului muzical din Viena.

„Eu cânt de la vârsta de zece ani. Am cântat 40-50 de ani fără microfon. Şi acum mai cânt fără microfon. La nunţi cânt câte două-trei zile“, mărturisea Magdalena Cidoiu.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.