Din pacate, avem o stire trista! E doliu urias in Romania: s-a dus si EL

E doliu in lumea artistica din Romania. Vladimir Setran s-a stins din viata. Artistul are in palmare o serie numeroasa de expozitii in Romania si in strainatate.

Multe din lucrarile sale facand parte din colectii private in Franta, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie.

Vladimir Șetran a murit. Un artist complex, făcând nu numai pictură, dar și grafică, sculptură, artă monumentală, design, tapiserie, vitralii, Vladimir Dan Şetran s-a născut la 23 martie, 1935, în comuna Dăncăuţi, lângă Hotin.

Nume de referință in istoria artelor plastice din România, Vladimir Șetran este pictor şi totodată a fost profesor la Catedra de Design a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti; are în palmares o serie numeroasă de expoziții în România și în străinătate, multe din lucrările sale facând parte din colecţii private în Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de cavaler, Șetran este totodată laureat al Marelui Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984).

Între anii 1949 şi 1953 urmează cursurile Liceului de Artă din Cluj, clasa profesorului Constantin Ilea. Absolvă în 1964, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, clasa profesorului Ion Marşic. Între anii 1964 şi 2010 este cadru didactic la Academia de Arte din Bucureşti şi întemeiază, împreună cu Ion Bitzan şi Paul Bortnovski, secţia de design.

Vladimir Şetran a făcut parte din categoria acelor artiști cu o receptivitate deosebită vis-a-vis de noile tendințe  ale timpului. Atât în pictură, cât și în grafică sau tapiserie, artistul știa să beneficieze rapid de orice schimbare de perspectivă în domeniul mijloacelor de expresie. Vladimir Șetran nu a urmărit niciodată să încânte privirea ci să o provoace.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.