Coreea de Nord ″cutremură lumea″⁣ prin lansarea unei rachete neidentificate

Coreea de Nord a tras un „proiectil neidentificat”, a anunţat duminică armata sud-coreeană, după o lună de pauză, fără

tiruri, în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, transmite AFP.

„Coreea de Nord a tras un proiectil neidentificat spre est”, au indicat şefii de stat-major din Coreea de Sud într-un

comunicat, fără a oferi mai multe detalii.

Coreea de Nord nu mai lansase rachete din ianuarie, de la începutul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Exercițiul de forţă al Phenianului și al liderului Kim Jong-un survine într-un moment delicat, când Rusia a declanșat o invazie totală asupra Ucrainei și în contextul în care Coreea de Sud se

pregăteşte să-şi aleagă următorul preşedinte la 9 martie.

Coreea de Sud, avertisment legat de invazia Rusiei în Ucraina

Consiliul de Securitate Națională (NSC) din Coreea de Sud a declarat că lansarea rachetei de duminică de către Coreea de Nord este „indezirabilă”, în timp ce lumea încearcă să rezolve invazia Rusiei asupra Ucrainei, potrivit CNN.

După lansarea de către Coreea de Nord a rachete balistice duminică dimineață, oficialii de la Seul au organizat o întâlnire de urgență în care și-au exprimat „îngrijorarea profundă și regretul sever” cu privire la lansare, care este al optulea test de rachetă al Coreei de Nord în 2022.

Oficialii din Coreea de Sud au spus că regimul lui Kim Jong-un ar trebui să răspundă prin dialog ofertelor comunității internaționale și a îndemnat Nordul să „oprească imediat acțiunile contrare rezoluției pașnice prin diplomație”.

Ultimele rachete trase de Coreea de Nord
Phenianul a efectuat o serie fără precedent de şapte tiruri de rachete în ianuarie. Una dintre ele a fost un tip nou de „rachetă hipersonică” despre care regimul de la Phenian afirma că poate efectua manevre la viteze ridicate, fiind astfel greu de interceptat.

Regimul lui Kim Jong-un a avertizat, de asemenea, că ar putea renunţa la moratoriul autoimpus asupra testelor balistice intercontinentale şi testelor nucleare, potrivit Agerpres.

Dar Coreea de Nord pare să fi oprit testele pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, poate din respect pentru aliatul său chinez, în opinia experţilor.

Analiştii sunt de părere că Phenianul ar putea folosi următoarea aniversare- 110 ani de la naşterea lui Kim Ir Sen, la 15 aprilie- pentru a întreprinde un test de armament semnificativ.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.