Codul Muncii a fost modificat. Ce se întâmplă dacă angajatorul nu plătește salariile la timp

Oficialii au anunțat modificări în Codul Muncii. Au fost incluse sancțiunii usturătoare pentru angajatorii care întârzie plata salariului, dar și pentru munca la gri.

Mai multe precizări pe acest subiect a făcut Ministrul Muncii care a spus că modificarea Codului Muncii este în strânsă legătură cu majorarea salariului minim pe economie.

Ce modificări sunt prevăzute în Codul Muncii
În primul rând este vorba despre sancțiuni cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei pentru fiecare salariat, pentru munca nedeclarata. Modificările din Codul Muncii au fost aprobate luni, 4 octombrie în ședința de Guvern.

La finalul ședinței, Ministrul Raluca Turcan a declarat că în România există un fenomen îngrijorător cu privire la munca la gri, care, pe de o parte, disimulează contractele pe termen lung cu contracte pe termen scurt.

(…) Aceste contracte care conţin şi altfel plăţi, în plic cum s-ar spune, şi cum se foloseşte în momentul de faţă dăunează tuturor părţilor implicate în contractul de muncă – angajator, angajat şi de asemenea bugetul statului, a spus Raluca Turcan.

De asemenea, în Codul Muncii au fost incluse și sancțiuni pentru depășirea termenului stabilit în contract pentru plata salariului și a fost extinsă perioada de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite de la 60 la 90 de zile. Această măsură a fost luată pentru evitarea blocării raporturilor de muncă a agenților economici și pentru flexibilizarea acestora.

Ce se întâmplă dacă angajatorul depășește termenul pentru plata salariului
Potrivit declarațiilor Ministrului Muncii, în cazul în care angajatorul depăşeşte cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului, sancţiunea prevăzută este între 5.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul.

Reamintim faptul că de 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie crește la 2.550 lei, ceea ce înseamnă că angajații vor primi cu 138 de lei mai mult, în mână. În prezent, salariul minim în România este de 2.300 de lei brut, adică 1386 lei net.

De majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei va beneficia un număr de circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7 % din numărul total de salariați activi.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.