Ceasurile se dau cu o oră înainte

În fiecare primăvară, ceasurile se dau înapoi cu o oră, un eveniment care are rolul de ne oferi cât mai multă lumină într-o zi, pe parcursul verii. Astfel, în dimineața zilei de 27 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00.

27 martie 2022 – cea mai scurtă zi din an

Ziua de 27 martie 2022 va avea 23 de ore, fiind cea mai scurtă din an. Schimbarea orei este un eveniment care are loc în fiecare primăvară și în fiecare toamnă. Venirea acestui eveniment este legată de echinocțiul de primăvară care va avea loc, anul acesta, pe data de 20 martie, marcând sfârșitul iernii astronomice.

Echinocțiul de primăvară este strâns legat de domeniul agrar

Strămoșii noștri vedeau încheierea iernii ca pe o sărbătoare a fertilității pământului, momentul în care natura învia, iar terenurile puteau fi, din nou, cultivate. În această perioadă, începea noul an agrar.

Cu toate astea, dacii erau cei care asociau echinocțiul de primăvară cu ritualurile păgâne, în semn de mulțumire către divinități. Odată cu apariția creștinismului, aceste ritualuri au fost transformate, ajungând să aibă semnificații religioase creștine.

Unul dintre aceste obiceiuri este pornirea focurilor în seara Echinocțiului, ”să se ardă iarna”, primind denumirea religioasă de Focurile Sfinților.

Un alt obicei era ca unii copii să bată cu bețele în pământ, în timp ce cântau: ”Intră frig să ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Efectele negative ale schimbării orei

Din cauza schimbării rutinei de somn cauzată de schimbarea orei, organismul uman poate suferi unele neplăceri în primele două săptămâni, susțin specialiștii. Aceștia ne recomandă să nu încercăm să ne reluăm rutina de somn din prima zi, ci să acordăm organismului măcar o perioadă de două săptămâni pentru a se ajusta noului program.

În această perioadă, cele mai afectate persoane sunt cele în vârstă și, la polul opus, copiii, din cauza faptului că au organismul mai fragil. Oamenii pot experimenta oboseală, dureri de cap, insomnii, irascibilitate, anxietate și chiar tulburări de concentrare în zilele de după schimbarea orei.

Schimbarea orei poate avea efecte negative chiar și asupra animalelor.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.