Ce se dă de pomană la 6 săptămâni, la 1 an și la 7 ani de la moartea cuiva

Moartea cuiva drag ne provoacă stări de tristețe care pot dura pe tot parcursul vieții sau doar o perioadă limitată de timp.

Acest aspect depinde în funcție de fiecare om în parte și de relația care a existat între cele două persoane.

Important este ca familia persoanei decedate să știe de tradițiile care se fac după moartea acesteia și să urmeze cu sfințenie.

Ce trebuie să dai de pomană la 6 săptămâni, 1 an și 7 ani de la moartea cuiva. Moartea cuiva drag ne provoacă stări de tristețe care pot dura pe tot parcursul vieții sau doar o perioadă limitată de timp.

Acest aspect depinde în funcție de fiecare om în parte și de relația care a existat între cele două persoane.

Important este ca familia persoanei decedate să știe de tradițiile care se fac după moartea acesteia și să urmeze cu sfințenie. Ce trebuie să dai de pomană la 6 săptămâni, 1 an și 7 ani de la moartea cuiva.

În tradiția Bisericii Ortodoxe morții se pomenesc prin slujbe cu rugăciuni la 3 zile de la moarte, 9 zile, iar mai apoi la 40 de zile, 3, 6 și 9 luni. Se mai face la 1 de la moartea cuiva, iar apoi din an în an până se împlinesc 7 ani.

De ce dăm de pomană cuiva care a murit

O persoană care a murit nu a dispărut, ci s-a întors la Dumnezeu, iar ca să îi ținem amintirea vie și ca să îi călăuzim drumul este bine să facem pomenirea. Pomenirea ajută la iertarea păcatelor pe care

persoana decedată le-a săvârșit în viața de pe Pământ. Se spune că este bine să dăm de pomană morților pentru ca ‘’mânca’’ pe lumea de apoi. La fel, se presupune că dacă vorbești despre o persoană decedată în timp ce mănânci sau ai mâncare în mână și îți cade, acea persoană cere pomană.

Câte pachete se dau de pomană
Familia persoanei decedate este cea care alege câte pachete dă de pomană. În ceea ce privește vasele are se dau de pomană, de regulă se dau 6 sau 12 vase. Dacă vorbim despre pachetele de pomană care se dau la biserică, fiecare familie dă câte dorește. De regulă sunt 5, 10, 20 sau chiar și 40 dacă este pomana de 40 de zile.

Ce se dă de pomană la 6 săptămâni, 1 an și 7 ani de la deces
La pomana de 6 săptămâni, 1 an și 7 ani se fac slujbe ținute de un preot. Mâncarea este sfințită, iar mai apoi dată de pomană. Printre cele necesare pentru aceste pomeni se numără colivă, vin, prescuri, colaci, prosoape, lumânări, pahare și farfurii de unică folosință. De obicei preotul dă lista cu cele necesare și în funcție de tradițiile fiecărei zone.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.