Ce mancau romanii pe vremea lui Ceausescu: o jumatate de paine pe zi, un litru de ulei, un kg de zahar pe luna si pui de marimea porumbeilor

O jumatate de paine pe zi, un litru de ulei si un kilogram de zahar pe luna.

Aceasta era portia romanilor, stabilita sub regimul lui Ceausescu.

Puii vanduti la alimentarele comuniste aveau greutatea unui porumbel.

Romanii isi faceau pile si relatii pentru a capata marfa „pe sub mana”. Proviziile de alimente erau considerate specula si se pedepseau cu inchisoarea.

Aproape un deceniu, sub dictatura lui Ceausescu, romanii au supravietuit mancand cu portia. Pentru ca economia socialista nu functiona prea bine si Ceausescu se incapatanase sa achite in avans datoria externa, s-a impus gasirea unor solutii pentru a se face economii la buget, iar marea economie s-a facut luandu-se de la gura poporului. Painea, zaharul si uleiul se cumparau numai pe cartela si doar de la alimentarele de cartier.

Rationalizarea painii a fost introdusa in 1982 si a fost pregaitita treptat de comunisti prin adoptarea mai multor legi menite sa oficializeze reducerea portiilor de mancare.

La data de 19 decembrie 1980 a aparut „Legea pentru constituirea, repartizarea si folosirea pe judete a resurselor pentru aprovizionarea populatiei”. Decretul stabilea rationalizarea consumului de alimente in functie de judet, iar cartelele la zahar si ulei erau diferentiate pe categorii de populatie. Primeau ratii mai mari cei de la orase si ratii mai mici taranii din mediul rural.

In procesul prin care Ceausescu intentiona sa reduca alimentatia romanilor la limita supravietuirii, a urmat programul stiintific creat la cererea dicatorului de specialistii din Comitetul Central.

In 1982 a fost inventat „Programul de alimentatie stiintifica a populatiei”, document care stabilea necesarul de calorii, ratiile de mancare si inclusiv standardele de greutate ale romanilor

Comunistii au concluzionat ca romanii au nevoie doar de 2.700-2.800 de calorii.

Pentru asta aveau voie, anual, de cel mult: 60-70 de kilograme de carne si produse din carne, 8-10 kilograme de peste si produse din peste, 210-230 litri de lapte sau produse din lapte, 260-280 de oua, 16 kilograme de grasimi, ulei, margarina, 170-180 de kilograme de legume, 70-90 de kilograme de cartofi, 304 kilograme de legume boabe, 65-95 kilograme de produse din fructe, 22-26 de kilograme de zahar.

Prin decret, in 1984, s-a adoptat un nou standard alimentar si mai redus. Romanii aveau, anual, dreptul, la 39 de kilograme de carne, 78 de litri de lapte si 166 de kilograme de legume. Uleiul si zaharul se dadeau o data pe luna, ratia fiind de un kilogram.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.