ALERTA METEO de ninsori puternice si viscol. Gerul loveste Romania

Conform informațiilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, vremea din luna ianuarie va fi, în prima parte, mult prea caldă pentru această perioadă a anului.

Valorile cele mai calde se vor înregistra în regiunile din sudul, centrul și estul țării.

„Ne așteptăm la o vreme în răcire de la o zi la alta. Dacă mâine maximele la nivelul întregii țări se vor situa de la -2 până la 7 grade Celsius, de marți procesul de răcire va deveni mai intens. Vorbim de temperaturi în scădere, cu minime care care în drepesiuni să se situeze la -12 -13 și -3 în restul țării, în zona litoralului. Vor fi temperaturi negative în toată țara”, a spus Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie.

„E posibil ca miercuri și joi, pe parcursul nopților și dimineților să consemnăm cele mai scăzute valori ale temperaturilor minime de până în prezent din luna ianuarie, care în zonele depresionare e posibil să scadă la -15, -17 grade”, a adăugat Mateescu.

Cel mai frig va fi în vestul, centrul și estul țării.

„Vorbim de primele zile geroase cu valori care să scadă sub -15 -17 grade Celsius, cu minime negative mai mult de 3 zile consecutive pe parcursul acestei săptămâni”, a spus Mateescu.

Temperaturile vor scădea și în Capitală, unde la mijlocul săptămânii minimele sunt așteptate să coboare până la -7, -8 grade Celsius, potrivit meteorologilor.

Spre sfârșitul săptămânii, însă, vremea se va încălzi, mai ales în sud și sud-estul țării, iar maximele vor ajunge chiar la 8, 9 grade Celsius.

„Este posibil mâine să consemnăm precipitații sub formă de ninsoare locală în Moldova și zonele de munte, posibil ploi și lapoviță în Banat, pe arii restrânse în Transilvania, dar și intensificări ale vântului în regiunile extracarpatice, unde vitezele la rafală, mai ales seara și noaptea, în jumătatea estică a Munteniei, în Dobrogea, Sudul Moldovei, să înregisteze valori de 55 până la 65 km/h, amplificând senzația de rece”, a spus Mateescu.

„În București, săptămâna începe cu o vreme închisă, cu precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare mâine noapte, posibil, vântul să aibă intensificări mai mari spre seară și pe parcursul nopții, la rafală de 50-55 km/h, după care, spre finalul săptămânii, să vorbim și în București de valori peste medie, de 7, 8, 9 grade Celsius”, a adăuugat ea.

În a doua jumătate a lunii, temperaturile vor ajunge la valori normale pentru acest interval.

Un aer tropical va aduce temperaturi de 18 grade în ianuarie

Conform specialiștilor, în România va veni un aer tropical din sud-vestul continentului care poate aduce, în anumite regiuni, temperaturi de până la 18 grade Celsius.

În ceea ce privește zăpada, meteorologii a anunțat că va veni în zonele muntoase, în cantități consistente.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.