Adevărul despre majorarea vârstei de pensionare. Premierul a anunțat oficial

Share

Premierul României a făcut clarificări pe subiectul majorării vârstei de pensionare, după ce în spațiul public a apărut informația conform căreia liderii PNL susțin un proiect de lege în acest sens. În contextul dat, Nicolae Ciucă a precizat că Executivul nu își va asuma un proiect privind creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani.

Nicolae Ciucă despre majorarea vârstei de pensionare

Premierul a declarat miercuri, 2 februarie, că Guvernul României nu a discutat despre majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani și nu poate să își asume răspunderea pe un astfel de demers. Ciucă a precizat că este vorba despre o posibilitate ca benevol, dacă cineva dorește, să rămână în activitate până la 70 de ani. La rândul său, Ministrul Muncii a declarat că nu va susține acest proiect în condițiile în care speranța de viață în România este scăzută mult sub media Uniunii Europene.

Proiectul de lege despre care se face vorbire acum a fost elaborat de către Raluca Turcan, pe vremea când era ministru al Muncii, în timpul Guvernului Cîțu. Acesta se află acum în Parlament pentru dezbatere și vot.

Potrivit acestui proiect, angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere, în timp ce bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia.

Ce presupune renegocierea PNRR

În urmă cu câteva zile, Ministrul Muncii a declarat că se impune renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență la capitolul pensii și că membrii Comisiei Europene trebuie să știe că guvernanții nu vor ca românii să fie săraci.

Marius Budăi este de părere că autoritățile din România trebuie să informeze Comisia Europeană cu privire la inechitățile din sistemul de pensii.

Trebuie să explicăm Comisei Europene că sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul. Una dintre ele este rezolvarea inechităților din sistem. Aceasta se poate face doar cu o nouă lege, dar și cu un impact bugetar, care nu se poate încadra în cei 9,4%, a spus Ministrul Muncii.

În Programul Național de Redresare și Reziliență există o prevedere conform căreia orice creștere a pensiilor trebuie să se încadreze într-un impact bugetar de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru mărirea pensiilor.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.