A murit unul dintre cei mai mari artiști români

S-a stins din viață un mare artist român. Este vestea tristă a acestei zile! Doliu în lumea culturii după decesul unui nume mare din lumea muzicii.

A fost și artist și pedagog. Cei care l-au cunoscut și au lucrat cu el nu îl vor putea uita vreodată.

Doliu în lumea culturii românești

A murit marele violonist și pedagog muzical Daniel Podlovski. Maestrul a plecat dintre noi cu câteva zile înainte de a împlini 83 de ani. Anunțul trist cu privire la trecerea sa în neființă a fost făcut de către colegul său Gabriel Croitoru.

Am aflat cu tristețe că ne-a mai părăsit un nume mare al culturii românești: violonistul și pedagogul Daniel Podlovski, a transmis violonistul Gabriel Croitor.

Daniel Podlovski a fost un mare violonist român, dar și un pedagog de marcă. El a îndrumat pașii multor generații de muzicieni care s-au impus mai apoi pe marile scene ale lumii.

Maestrul era născut pe 20 februarie 1939 la Iași. Tatăl său a fost violonistul Rudolf Podlovski – cel ce i-a îndreptat pașii spre vioară pe când avea doar șase ani.

La vârsta de șapte ani, Daniel Podloski debuta deja ca solist, cu Concertul in la minor de Vivaldi, pe scena Teatrului Național din Iași, pentru ca ulterior sa-si continue studiile la București cu profesorul Garabet Avakian, la clasa căruia a absolvit Conservatorul “Ciprian Porumbescu” in anul 1960.

Daniel Podlovski a cântat în toată lumea

De-a lungul carierei sale, Daniel Podlovschi a cântat cu cele mai importante orchestre din țară, a efectuat turnee internaționale în Europa, Asia si S.U.A și a realizat numeroase înregistrări pentru radio, televiziune și Electrecord.

Repertoriul său cuprinde integralele Bach, Beethoven, Handel, Mozart, Grieg, Schubert, Schumann, Prokofiev, Franck, Fauré, Ravel, piese de virtuozitate de Paganini, Wieniawski, Sarasate, Ceaikovski, Haciaturian, concertele de Bach, Beethoven, Brahms, Ceaikovski, Bruch, Sibelius, Haciaturian.https://www.youtube.com/embed/5Ws2JXMexHA

Deseori maestrul cânta și creații românești precum cele ale compozitorilor Dumitru Capoianu, Dumitru Bughici, Liviu Glodeanu, Paul Constantinescu, Anatol Vieru, Wilhelm Georg Berger, Feldman. Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.