A murit pionierul ecografiei pediatrice româneşti, Dr. Mircea Leonid Stamate

Nume de referinţă al ecografiei pediatrice în România, fost șef de secție la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Maria

Sklodowska Curie București și unul dintre medicii de excepție ai Spitalului de Pediatrie MedLife, Dr. Mircea Leonid

Stamate s-a stins din viață în data de 2 ianuarie 2022.

Medic primar pediatru și doctor în medicină, Dr. Stamate avea competențe în pediatrie generală și ecografie generală, diagnosticând de-a lungul carierei sale numeroase cazuri dificile.

A fost alături de doamna Dr. Mihaela Marcu, fondatoarea MedLife, încă din 1996, de la deschiderea primei clinici. Din 2011, de la inaugurarea primului spital privat pentru copii din România, Dr. Stamate a efectuat mii de ecografii, fiind unul dintre medicii de excepție din cadrul Spitalului de Pediatrie MedLife.

„Dr. Stamate a fost și va rămâne un nume de referință în medicina românească și mai ales, în ecografia pediatrică. Medic a mii de copii, mentor al multor generații de pediatri și un om de la care mulți dintre noi am avut ce învăța. Dincolo de preocuparea continuă de a studia medicina, era o persoană activă, pasionată de cărți, natură și călătorii. Am avut onoarea de a fi colegi și întotdeauna l-am apreciat atât pentru profesionalismul și corectitudinea de care dădea dovadă, cât și pentru caracterul domniei sale. Este o mare pierdere pentru noi și pentru întreaga pediatrie românească”, a spus Dr. Victoria Istrate, medic specialist pediatru și cardiologie pediatrică.

Dr. Mircea Leonid Stamate a fost în perioada 1990 – 2008 șef de secție la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Maria Sklodowska Curie București (fost Budimex). Împreună cu alți coautori a publicat în anul 2009 Tratatul de Pediatrie și Ultrasonografie, conform Hotnews.

Trupul neînsuflețit este depus la Biserica Precupeții Vechi de pe Strada Ernest Brosteanu până marți, 4 ianuarie, la ora 11:00, când va avea loc slujba de înmormântare. Regretatul medic va fi înmormântat la Cimitirul Cernica.

Reperele carierei doctorului Mircea Leonid Stamate
Dr. Mircea Leonid Stamate a fost Absolvent al Facultăţii de Pediatrie din cadrul U.M.F. “Carol Davila”, Bucureşti, promoţia 1966. A urmat Rezidenţiatul în specialitatea pediatrie la Spitalul “Emilia Irza” (actualmente Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului) între 1968 – 1971.

A devenit Medic specialist pediatru în 1971, Doctor în medicină în 1983 și Medic primar în 1984.

Dr. Mircea Leonid Stamate a fost membru al Societăţii Ştiinţifice de Pediatrie și membru al Comitetului Director al Societăţii Române de Pediatrie și a participat activ la numeroase congrese naţionale şi internaţionale de sonografie.

De asemenea, și-a consolidat cariera urmând stagii de pregatire și în spitale din afara țării, printre care un stagiu de specializare în ecografie generală la Hopital “Robert Debre”, Paris şi la Spitalul din Ebry, Franţa, în 1991 și un stagiu de pediatrie generală la University of Louisville, Kentucky, SUA, în 1994.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.