12 semne ale problemelor tiroidiene

Glanda tiroida este o glanda in forma de fluture situatala baza gatului . Afecteaza multe procese din corpul nostru. Dupa unele estimari, femeile cu varsta peste 35 de ani prezinta cel mai mare risc de tulburari tiroidiene.

In comparatie cu barbatii, femeile sunt de 10 ori mai predispuse sa se imbolnaveasca. Cu toate acestea, o proportie semnificativa a persoanelor care sufera de disfunctii tiroidiene nici macar nu consulta un medic cu aceasta problema.

Glanda tiroida produce un hormon special, TSH, care, printre altele, regleaza temperatura corpului, rata metabolica si ritmul cardiac. Incalcarile apar atunci cand glanda este inactiva sau hiperactiva. Cauzele functionarii defectuoase a glandei tiroide includ ereditatea, tulburarile autoimune, sarcina, stresul, dieta slaba si poluantii din mediu. Datorita influentei exercitate de glanda tiroida asupra multor organe din corpul nostru, medicilor le poate fi dificil sa ii diagnosticheze tulburarile. Prin urmatoarele semne, puteti stabili daca aveti probleme cu glanda tiroida.

Te simti obosit tot timpul
Daca chiar si dupa un somn complet va simtiti obosit , atunci este foarte posibil ca glanda tiroida sa fie inactiva. Oboseala poate persista pe tot parcursul zilei.

Depresia nu te lasa o zi
Sentimentul e depresie poate fi, de asemenea, un semn al lipsei de hormon TSH, care afecteaza nivelul „hormonului fericirii”, serotonina, din creier.

Esti nervos si nu gasesti un loc pentru tine
Daca simti ca nu te poti relaxa, iar corpul tau este in permanenta intr-o stare „incarcata”, acest lucru poate indica o supraproductie a hormonului tiroidian.

Gusturile si pofta de mancare s-au schimbat
Cresterea poftei de mancare poate fi un simptom al hipertiroidismului, o glanda tiroida hiperactiva. Asociat cu aceasta este un sentiment constant de foame. Hipotiroidismul (o glanda cu activitate scazuta) va poate afecta perceptia asupra gusturilor si mirosurilor.

Ti-e greu sa te concentrezi
Desigur, aceasta afectiune poate fi legata de varsta sau poate aparea ca urmare a lipsei somnului. Cu toate acestea, atunci cand glanda tiroida esueaza, aceasta afecteaza functiile cognitive ale creierului nostru. Cu un exces de hormon TSH, este dificil sa se concentreze si, cu lipsa acestuia, apar uitarea si gandirea incetosata.

Citeste si articolul : Ierburi si condimente care ajuta la scaderea tensiunii arteriale
Batai neregulate ale inimii
Uneori puteti observa ca inima pare sa se rupa, se opreste o secunda sau, dimpotriva, bate prea tare si des. Aceasta afectiune poate fi rezultatul hipertiroidismului.

Piele uscata
Pielea uscata, cu mancarime, transpiratia scazuta, unghiile fragile si inegale, toate indica o lipsa de hormoni tiroidieni sau hipotiroidism.

Durere la nivelul membrelor sau muschilor
Dupa vanatai sau antrenament activ, este normal sa simti durere. Daca aveti furnicaturi neasteptate sau dureri de tractiune in brate si picioare, acesta ar putea fi un semn al unui deficit de hormon tiroidian.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.